Kuva: LC Oulu / Hannat
LC Oulu / Hannat toteutti yhdessä näkövammaisille lapsille suunnatun koskettelukirjan, jonka tarinan kirjoitti etualalla kirjaa pitelevä Elle-Alina Tetri.

Yhdessä tehty

15.11.17

Naisleijonat tekivät koskettelukirjan näkövammaisille lapsille.


Elsi Salovaara Elsi Salovaara

Lukemisen merkityksestä lapsille on puhuttu paljon viime vuosina. Lapselle lukemisen lisäksi on tärkeää, että lapsi saa lukea myös itsenäisesti, sillä lukeminen kehittää kielellisiä taitoja, antaa tietoa ja taitoja ja edistää mielikuvitusta.

Tätä kaikkea se antaa myös näkö- tai monivammaiselle lapselle – tuolloin teksti on pistekirjoitusta ja sanojen tueksi tarvitaan myös jotain käsin tunnusteltavaa.

Koskettelukirjat tarjoavat tätä. Opetus- ja kulttuuriministeriön alaisesta Celian lainauspalvelusta voi lainata koskettelukirjoja yli 2-vuotiaille.

Niitä ei kuitenkaan valmistetakaan tehdastuotantona, vaan siihen tarvitaan käsityötä.

– Kirjaston palveluja näyttää liki 650 perhettä, päiväkotia tai koulua, mutta kirjoja on vain noin tuhat, kertoo koskettelukirjoja eri-ikäisille valmistanut oululainen Vuokko Keränen.

Tarina on 11-vuotiaan keksimä

Keränen on vieraillut ahkerasti eri järjestöissä innostaen ihmisiä kirjojen tekoon. Haasteeseen on vastannut muun muassa LC Oulu/Hannat, Lions-järjestöön kuuluva naisklubi, jonka ensisijaisina auttamiskohteina ovat lapset ja nuoret.

Hannat tutustuivat koskettelukirjoihin klubitapaamisessa, jonne Keränen toi kirjoja nähtäväksi. Jo samana iltana he päättivät kartuttaa kirjaston valikoimaa yhdellä kirjalla.

Ellan ihana päivä -kirjan julkistustilaisuutta vietettiin viime viikolla Oulussa Ravintola Rauhalassa.

Tarinan kirjoitti 11-vuotias Elle-Alina Tetri. Kirja kertoo Ella-nimisen tytön ja hänen äitinsä yhteisestä shoppailupäivästä, jolloin Ella ostaa uusia tavaroita paitsi itselleen myös tuliaisia veljelleen ja isälleen.

Kirjoittamisesta innostunut Elle-Alina kertoo keksivänsä mieluiten hauskoja tarinoita, jotka eivät ole liian jänniä.

– Haluan kirjoittaa sellaisia tarinoita, joista tulisi minullekin iloa ja inspiraatiota. Samat henkilöt seikkailevat myös joissakin muissakin tarinoissani.

Tekemiseen käytettiin liki kaksi vuotta

Kirjaa tehdessään Hannat jakautuivat pienryhmiin, joista kukin otti vastuulleen yhden sivun suunnittelun ja valmistamisen.

Celiasta saatiin perusohjeistus kirjalle astetuista vaatimuksista ja Vuokko Keräseltä tarkempia vinkkejä.

– Osa sivujen kuvituksesta tehtiin suoraan kaupan tuotteilla, esimerkiksi Ella-nukella, ruokailuvälineillä sekä kammalla, kertoo idean klubiin tuonut Pirjo Puoskari.

Itse tehtiin muun muassa Ellan vaatteita ja tikkukaramelleja massasta. Kaiken materiaalin on kestettävä koskettelua ja puhdistusta, joka tehdään joka kerta kirjan palauduttua edelliseltä lainaajalta.

Työstämisen aikana kirja päätettiin tehdä kahtena kappaleena sen saatavuuden helpottamiseksi.

Pirjo Puoskari kertoo, että kunkin sivun toteutusta tuumittiin yhdessä.

Kirjoja työstettiin sekä kuukausittaisissa klubitapaamisissa että erikseen sovituissa valmistustapaamisissa, joissa neulat suihkivat ja ompelukoneet surisivat.

Elle-Alina Tetri

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä