Rauhan Tervehdyksen vt. päätoimittaja Rebekka Naatus

Ei koskaan kutsuvieraspaikkaa

8.12.17

Suurelle osalle ihmisistä ei kuitenkaan koskaan osoiteta kutsuvieraspaikkaa tai tarjoilla ilmaiseksi coctail-tikkuja hopeisilta tarjottimilta. Tavallinen suomalainen ostaa itse lippunsa ja maksaa ruokansa.


Kaupunginjohtajan, presidentin tai muun tärkeän henkilön allekirjoittamat kutsut, ulkomaille vievät työmatkat, avajaiskekkerit, ilmaiset lounaat ja kutsuvieraspaikat ovat monen ihmisen arkipäivää ja niin tavallisia asioita, ettei niiden merkityksellisyyttä tai tarpeellisuutta tule edes ajatelleeksi.

Ne tuntuvat ansaituilta tai luonnollisilta omaan elämään kuuluvilta asioilta. Ja usein enemmän velvollisuuksilta kuin palkinnoilta.

Harva edellä mainittuja asioita kuitenkaan varsinaisesti ansaitsee. Ne tulevat tehtävän, aseman tai roolin mukana.

Suurelle osalle ihmisistä ei kuitenkaan koskaan osoiteta kutsuvieraspaikkaa tai tarjoilla ilmaiseksi coctail-tikkuja hopeisilta tarjottimilta. Tavallinen suomalainen ostaa itse lippunsa ja maksaa ruokansa.

Työmatkoja ei ole, tai jos on, ne kuljetaan omalla autolla tai korkeintaan kotimaassa junalla ja lentokoneella. Useimpia kukaan ei koskaan ohjaa jonon ohi tai osoita erityistä kiitollisuutta siitä, että on suvaittu saapua paikalle.

Monien mielestä edut kasaantuvat harvoille ja valtaapitävät eivät ymmärrä tavallisten ihmisten asioita. Näin myös on. Ihmisellä on rajallinen kyky ymmärtää niitä, joiden elämää ei itse tunne.

Tämä pätee myös toisin päin: jokaisen euronsa laskevan voi olla mahdotonta käsittää väsymystä, joka tulee siitä, että joutuu jatkuvasti istumaan muiden tarjoamilla illallisilla. Jo sen ääneen sanominen kuulostaa banaalilta, vaikka olisi kuinka totta.

Onneksi on demokratia ja sen sisällä muita järjestelmiä, jotka tasaavat etujen jakautumista ja määrittävät säännöllisin väliajoin roolit ja asemat uusiksi.

Kristinuskon ytimessä on kertomus ilman vip-lippuja eläneestä Jeesuksesta. Kaikki alkaa siitä, kun Betlehemissä majoitustilat ovat menneet hienommille ihmisille kuin viimeisillään raskaana olevalle tytölle ja hänen puolisolleen.

Ihmisellä on rajallinen kyky ymmärtää niitä, joiden elämää ei ollenkaan tunne.

Lue lisää aiheesta:

Näkemyksiä