Kuva: Ossi Syri vapaaehtoinen kunniavartiossa 6.12.2017
Ossi Syri seisoo kunniavartiossa Tyrnävän sankarihautausmaalla 6.12. kello 10.45–11.15. Vastaavanlainen kunniavartio toteutetaan myös Muhoksella kello 11–11.30 sekä Oulun hautausmaalla kello 11.30 – noin 12.15.

Isänmaallisuus on vastuunottoa yhteisistä asioista

6.12.17

Ossi Syri kunnioittaa 100-vuotiasta Suomea seisomalla vapaaehtoisena kunniavartiossa Tyrnävän sankarihautausmaalla.


Minna Kolistaja Minna Kolistaja

Tyrnäväläinen Ossi Syri silmäilee sankarihautausmaan muistomerkkiin kaiverrettuja nimiä.

Tyrnävän sankarivainajista kaksi on kaatunut samanikäisenä kuin Syri on nyt, 35-vuotiaana.

Itsenäisyyspäivänä Syri seisoo kunniavartiossa heistä toisen haudalla.

– Isänmaa on minulle aiheena rakas, läheinen ja tärkeä, sanoo Syri, joka on jäsennellyt itselleen selväksi, mitä isänmaallisuuden ja itsenäisyyden tärkeänä pitäminen oikeastaan tarkoittaa.

Omat näkemykset isänmaallisuudesta ja itsenäisyydestä periytyvät Keski-Pohjanmaata, lapsuuden kasvuympäristöstä.

– Arkisessa elämänpiirissä oli paljon sodan käyneitä ja sodan nähneitä. Heidän kanssaan oli luonteva vaihtaa päivittäin ajatuksia esimerkiksi samassa kahvipöydässä.

Niihin kohtaamisiin pohjaa Syrin näkemys, että isänmaallisuus on yhteisöllisyyttä ja vastuunottoa yhteisistä asioista.

– Jos sodan kokeneiden ajatuksista on jotakin itselleni jäänyt mieleen niin ainakin se, että pieni ihminen on aina osa isompaa: yksilö on osa perhettä, perhe on osa kyläyhteisöä, kylä on osa kuntaa ja niin edelleen. Isomman viitekehyksen hyvinvointi kääntyy lopulta pienemmän hyvinvoinniksi: kun kyläyhteisön asiat saadaan hyvälle mallille, kylästä löytyy onnellisia perheitä ja edelleen onnellisia yksilöitä.

– Tällaisessa viitekehysten ketjussa Suomen itsenäisyys on tosi oleellinen lenkki. Vastaavasti Suomi itsenäisenä kansallisvaltiona hoitaa asioitamme isompiin ympyröihin parhaalla mahdollisella tavalla.

Syri ajattelee, että itsenäisessä Suomessa yksilöllä on mahdollisuus kantaa vastuuta yhteisistä asioista.

– Oli kyse perheestä, kunnasta, Suomesta tai maailmasta, aina on kyse yhdessä toimimisesta. Lopputulos on juuri niin hyvä kuin millaiseksi sen yhdessä teemme. Onnellisuuteemme vaikuttaa se, kuinka hyvin pystymme täällä yhdessä asioita järjestämään.

 

Itsenäisyyspäivään kuuluvat kaunis luonto ja kaunis musiikki

Syri sanoo etsivänsä joka itsenäisyyspäivä ”kappaleen kauneinta Suomea”.

– Pysähdyn itsenäisyyden ääreen esimerkiksi menemällä luontoon tai kuuntelemalla hyvin perinteistä isänmaanrakkautta alleviivaavaa musiikkia tyyliin Oi kallis Suomenmaa. Suhtautumisessa isänmaallisuuteen olen varmaankin ikäisteni joukossa hieman vanhakantainen ja arvokonservatiivi, Syri arvelee.

Syri uskoo, että vapaaehtoisten kunniavartiosta sankarihaudalla itsenäisyyspäivänä tulee koskettava tilaisuus.

– Katselen ympärilleni, näen muita miehiä ja samalla mietin, minkälaisia elämänkohtaloita syntyisi, jos meidät nyt haudoilla seisovat otettaisiin täältä pois. Puhuttelevana kunniavartion kokevat varmasti myös ne kuntalaiset, joiden omia sukulaisia lepää sankarihautausmaalla.

 

Isänmaa on minulle rakas, läheinen ja tärkeä.

Ossi Syri

 

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Yleinen