Rauhan Tervehdyksen vt. päätoimittaja Rebekka Naatus

Joulu on avoin ovi

14.12.17

Kristillistä joulua voi viettää myös vahingossa.


Eri puolilla maailmaa odotetaan nyt joulua. Joulu yhdistää eri tavalla uskovia ihmisiä tavalla, johon mikään muu juhlapyhä ei yllä.

Joulua eivät vietä vain kristityt: myös uskonnottomat ja eri uskontojen edustajat valmistautuvat suureen juhlaan kaikkialla maailmassa. Kukin odottaja rakentaa omanlaistaan adventtia.

Pienin yhteinen nimittäjä, se mikä joulussa koskettaa, ei ole kaikille sama. Se voi olla joululaulujen hyräily, ikkunaan ripustettava tähti, kummilapselle annettava joululahja tai lumihuntuinen joulukuusi. Kaikki nämä ovat kristillisiä jouluperinteitä, vaikkei sitä aina tule ajatelleeksi. Kristillistä joulua voi viettää myös vahingossa.

Joulun symbolin voi löytää mistä tahansa. Etäisesti kirkonkelloja muistuttava muovikoriste tai glitterillä koristeltu seimiasetelma voi yllättää vaikka intialaisella rannalla. Joulun ihme ei rajaa ketään pois. Joulun ovi on kaikille apposen auki.

Kristitylle joulu on mahdollisuus käytännön ekumeniaan. Kaikissa kirkoissa odotetaan saman Jeesuksen syntymää ja kuljetaan adventista toiseen. Ydinsanomaan keskittymällä voi siirtää hetkeksi syrjään ne asiat, jotka erottavat. Paavin joulutervehdys, ortodoksikirkon kuoro ja Pelastusarmeijan joulupata kertovat kaikki samaa tarinaa omalla tavallaan.

Jouluun liittyvät tunteet, tuoksut ja muistot ovat aivan yhtä tärkeitä kuin sanoin kerrotut ja ajatellut kokemukset. Siitä syystä monelle jouluun valmistautumisessa tärkeintä ovatkin koristeet ja jouluherkut ja -ruuat.

Joulun menestystarina on kaunis esimerkki ihmisiä yhdistävistä asioista. Lahjat, juhliminen, pimeyden keskelle tuleva valo, musiikki, yhdessä oleminen, muistot, rituaalit, ruoka ja yhteisöllisyys puhuttelevat kulttuuriin ja aikaan katsomatta.

 

 

Joulun menestystarina on kaunis esimerkki ihmisiä yhdistävistä asioista.

Lue lisää aiheesta:

Näkemyksiä