Rauhan Tervehdyksen vt. päätoimittaja Rebekka Naatus

Jouluna itkettää

19.12.17

Jouluna on itku herkässä. Suomalaisten suosimat joululaulutkin kannustavat surumieliseen ja haikeaan joulun juhlaan. Niissä on koti-ikävä, syyllinen olo, haudalla palaa yksinäinen kynttilä tai kuoleman läsnäolosta muistutetaan muilla tavoin.


Joulu on nollapiste: joku on päässyt sairaalasta kotiin jouluksi, toinen on eronnut juuri joulun alla tai läheinen on päässyt taivaan kotiin joulun pyhinä.

Ihmisten kokemuksissa myös monet tavalliset tapahtumat ja elämänvaiheet saavat aivan erityisen merkityksen siitä, että ne sattuvat tapahtumaan juuri jouluna. Jouluiset oksennustaudit ja lumeen juuttuneet autot hauskuuttavat vielä vuosien jälkeen.

Joulu liitetään luontevasti ajankulun merkkipaaluihin. Sellaisia voivat olla muistot ensimmäisistä ja viimeisistä jouluista, riidat ja sovinnot, erot ja avioliitot, syntymät ja kuolemat, vakavat sairaudet ja toipumiset.

Jouluna on itku herkässä. Suomalaisten suosimat joululaulutkin kannustavat surumieliseen ja haikeaan joulun juhlaan. Niissä on koti-ikävä, syyllinen olo, haudalla palaa yksinäinen kynttilä tai kuoleman läsnäolosta muistutetaan muilla tavoin.

Joulu on juhlista tunteikkain ja pyrkii mittaamaan ystävyys- ja perhesuhteiden syvyyttä. Rikkoutuneet välit saattavat painaa mieltä erityisesti juuri jouluna. Joku päätyy laskemaan, monettako yksinäistä joulua jo viettää. Sillä hetkellä ei ehkä tule mieleen yhtään ihmistä, joka tuntuisi välittävän siitä, miten minun jouluni sujuu.

Ei ihme, että pakahduttavien tunteiden piinassa moni odottaa vapauttavaa joulun jälkeisyyttä, jossa saa iloisesti lähteä juhlimaan ja rientää alennusmyynteihin hälisemään.

Silloin ikäviä tunteita ei tarvitse enää ajatella ja voi rauhassa jättää taakseen myös ne ääneen lausumattomat toiveet ja paineet siitä, miten ja keiden kanssa joulua tulisi viettää.

Juhlan keveyttä ja hilpeyttä ei ole ilman vastakohtaa. Siksi on rohkeaa ja kaunista ottaa joulussa vastaan koko tunteiden kirjo. Myös ne vakavat, tunteelliset ja melankoliset ajatukset, jotka itkettävät.

Jouluna ei ole pakko olla hauskaa.

 

Pakahduttavien tunteiden piinassa moni odottaa vapauttavaa joulun jälkeisyyttä.

Lue lisää aiheesta:

Näkemyksiä