Kuva: Suomen lippu Minna Canthin päivänä 19.3.2013

Lippu salkoon Suomelle

4.12.17

Satavuotiasta voi juhlistaa liputtamalla jo itsenäisyyspäivän aattoillasta alkaen. Poikkeuksellisen liputuksen saa toteuttaa, jos lipun pystyy valaisemaan kunnolla.


Minna Kolistaja Aarne Ormio

Pimeässä liputtaminen on Suomessa kiellettyä, mutta juhlavuonna tähän tehdään poikkeus: juhlaliputuksen voi poikkeuksellisesti aloittaa itsenäisyyspäivän aattona, kunhan lippu valaistaan niin että valkoinen näyttää valkoiselta ja sininen siniseltä.

Esimerkiksi Tuirassa valaistu juhlaliputus toteutetaan Koskelan seurakuntakodilla. Valaistu juhlaliputus järjestetään myös Oulun Tuomiokirkkoseurakunnassa ja Haukiputaalla.

Seurakuntia kannustetaan myös valaisemaan kirkkoja sinivalkoisin värein ja mahdollisesti järjestämään yhteisiä kahvihetkiä.

Oulun tuomiokirkko valaistaan sinivalkoisella juhlavalaistuksella 5.12. kello 18 ja 7.12. kello 9 väliseksi ajaksi.

Oulunsalon kirkko on valaistuna isänmaan värein 5.12. kello 18 – 6.12. kello 22.

Sininen juhlavalaistus pyritään järjestämään myös Tuiran kirkkoon ja Pyhän Luukkaan kappeliin.

Juhlasoitto saa kajahtaa kirkonkelloilla vaikka kahtena iltana

Suomen juhlavuoden juhlasoitto kirkonkelloilla saattaa kajahtaa sekä itsenäisyyspäivän aattona että itsenäisyyspäivänä, mutta siihen ei maailma kaadu eikä 100-vuotisjuhlintakaan, sanoo kirkkoneuvos Pekka Huokuna Kirkkohallituksesta.

Seurakuntia ohjeistettiin aluksi järjestämään juhlasoitto 5. joulukuuta. Päivämäärätieto on sittemmin korjattu kirkkoherroille lähetetyllä sähköpostilla. Huokuna harmittelee virhettä, mutta korostaa, että mitään haittaa ei ole soittaa kelloja vaikka kahtenakin eri iltana.

Lumijoella tähän ratkaisuun on päädyttykin: Lakeuden katedraalin kirkontornista kuuluu juhlasoitto sekä 5. että 6. joulukuuta kello 18.

– Ensisijainen tavoite on juhlasoitto itsenäisyyspäivänä. Mutta hyvin juhlasoitto sopii aattoonkin – silloinhan alkaa myös juhlaliputus, Huokuna sanoo.

Juhlasoitto kajahtaa myös ainakin Limingan, Oulun tuomiokirkon, Tuiran, Haukiputaan, Oulunsalon, Pyhän Tuomaan kirkon sekä Pyhän Luukkaan kappelin kelloilla.

Finlandia-hymni yhdistää suomalaiset

Monessa kirkossa itsenäisyyspäivän jumalanpalvelukses aloitetaan Sibeliuksen Finlandia-hymnillä.

Siitä toivotaan eri puolilla Suomea asuvia yhdistäväa elementtiä, joka samalla toteuttaa juhlavuoden pääteemaa Yhdessä.

Esimerkiksi Tyrnävällä Finlandia kajahtaa kahden kuoron voimin: esiintymässä ovat Tyrnävän seurakunnan Capella-kuoro sekä Lakeuden laulumiehet.

Finlandia-hymni kuullaan jumalanpalveluksen aluksi kello 10 myös ainakin Oulun tuomiokirkossa ja Oulunsalon kirkossa.

Hailuodossa Finlandia esitetään jumalanpalveluksen päätteeksi.

– Eikä vain pelkästään laulettava hymniosa, vaan myös hymniä edeltävät orkesteriosiot, joista olen tehnyt sovituksen uruille ja kahdelle viululle. Hymniosuudet laulaa hailuotolainen mieskuoro Sirkeät Sirkuttajat, kertoo Hailuodon kanttori Mari Liukkonen.

Kaikille avoimia kahvihetkiä järjestävät 5.12. myös seurakunnat.

Siikalatvalla julkinen kahvitus toteutetaan Pulkkilan kirkkoherranvirastossa kello 14 alkaen.

Tuiran kirkolla avoin kahvihetki alkaa kello 14. Limingassa kahvihetkiä pidetään itsenäisyyspäiväviikolla eri toimintaryhmissä.

 

 

 

Jos lipun saa valaistua kunnolla, lippu saa olla salossa 5.12. illasta 6.12. iltaan.

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Seurakunnat