Kynttilä kodille, toinen isänmaalle

5.12.17

Suomen itsenäisyyden juhlavuonna halutaan elvyttää perinnettä polttaa kahta kynttilää ikkunalla itsenäisyyspäivän iltana.


Minna Kolistaja Elsi Salovaara

Itsenäisyyspäivän kynttilät sytytettiin Suomen kotien ikkunoille ensimmäisen kerran vuonna 1927 Itsenäisyyden Liiton aloitteesta.

Kynttilöitä poltettiin tuolloin kello 18–21. Liitto ei kuitenkaan määritellyt, kuinka monta kynttilää ikkunoilla tulisi palaa.

Kaksi kynttilää ikkunalla itsenäisyyspäivänä on jo vanha perinne, mutta yksiselitteistä syytä nimenomaan kahteen kynttilään ei ole.

Kahden kynttilän on ajateltu symboloivan kotia ja isänmaata tai sotaan jääneitä ja siitä selvinneitä.

Toisen tulkinnan mukaan kaksi kynttilää ikkunalla palamassa Suomen historiassa kaksi kynttilää ikkunalla on merkinnyt turvallista taloa: kahdella kynttilällä voitiin ilmaista Suomesta Ruotsin kautta Saksaan pyrkiville jääkäreille, että taloon oli turvallista pysähtyä pyytämään lepopaikkaa.

Mahdollista on, että kaksi kynttilää on aivan arjen sanelema juttu: vanhoissa puutaloissa ikkunat oli jaettu ruutuihin siten, että yhdellä ikkunalla oli kuin luonnostaan paikka kahdelle kynttilälle.

Joulukuun kuudennesta päivästä tuli Suomen kansallispäivä hallituksen päätöksellä vuonna 1919.

Ensimmäisen itsenäisyyspäivän vastaanoton järjesti 6.12.1919 saman vuoden heinäkuussa tasavallan presidentiksi valittu K. J. Ståhlberg. Tilaisuus järjestettiin iltapäivällä ja tunnin mittaiseen tilaisuuteen osallistui 150 vierasta. Nykyisenlainen iltavastaanotto vakiintui vasta myöhemmin.

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Yleinen