Kuva: Petri ja Emma Hiitola menivät elokuussa 2017 naimisiin ja viettävät nyt ensimmäistä yhteistä joulua.
Emma ja Petri Hiitolalla on edessä ensimmäinen yhteinen joulu. Heidän yhteinen toivomuksensa oli se, että juhla-aikaa lähdetään viettämään kummankin lapsuuden maisemiin Pohjanmaalle.

Nuoripari haluaa viettää joulua lapsuuden maisemissa

19.12.17

Hyvä lopputulos syntyy kompromisseja tekemällä. Tähän uskovat Emma ja Petri Hiitola, joille tuleva juhla-aika on ensimmäinen joulu yhdessä.


Riitta Hirvonen Riitta Hirvonen

Oululaisilla Emmalla ja Petrillä on edessään ensimmäinen yhteinen joulu. Heistä tuli perhe Hiitola viime elokuussa.

Pariskunnan ensimmäinen yhteinen joulu ei aiheuta puolisoille stressiä, vaikka molemmilla juhlan viettoon liittyy lapsuudenkodista tärkeitä, vaalimisen arvoisia perinteitä.

Yhteistä joulua ei Hiitolan perheessä rakenneta omaan kotiin. Juhlaa vietetään ensin Emman synnyinseudulla Teerijärvellä Pohjanmaalla, josta siirrytään tapanina lähemmäksi Oulua, Petrin kotiin Merijärvelle.

 

Luopumisesta voi seurata hyvää

Kun sekä Emma että Petri haluavat kokea jouluna lapsuudenajan hyviä tunnelmia, pitää molempien osata kompromissien tekeminen.

– Vaikka luopuisin jostakin itselle tärkeästä toisen vuoksi, voin saada tilalle jotain muuta arvokasta Emman läheisten parissa. Mielenkiintoista on tutustua heidän jouluunsa, Petri sanoo.

– Sopu säilyy, kun kuuntelee toisen toivomuksia eikä tyrmää heti hänen ideoitaan.

Sopiminen siitä, miten ensimmäistä yhteistä joulua vietetään, oli lopulta helppoa. Kun molemmista tuntui mukavammalta ajatus juhlasta isommassa porukassa eikä vain kahdestaan, ratkaisu ei pahoittanut kummankaan mieltä.

Emma katsoo puolisoaan hymyillen ja kysyy:

– Olisiko meille ajatus joulusta kahdestaan hieman tylsä? Sitä mietimme, sillä kummallakin on muistoja joulusta ison joukon keskellä.

Lapsuudenkodeista pariskunnalle ei tullut paineita aiheuttavia kutsuja tulla jouluksi kaupungista maalle tutuksi tulleiden asioiden pariin.

 

Jouluperinteet ovat aika lailla samanlaisia

Emmalla ja Petrillä ei ole yhteen sovitettavana kahta aivan erilaista joulunviettotapaa, kun he joskus tulevaisuudessa haluavat viettää juhlaa vain oman perheen kesken.

– Kummankin kodeissa jouluun kuuluu kirkossa käyminen, vaikka muutoin jotkut juhlaperinteet saattavat hieman erota toisistaan, pariskunta pohdiskelee.

– Kulttuurit eivät törmää, molemmat luottavat ja listaavat asioita, jotka ovat heille joulussa kallisarvoisia.

Niitä ovat joulukirkon lisäksi muun muassa jouluinen ruoka, jouluseimi ja joulukuusi, Emmalle myös itse tehdyt joulukortit ja mahdollisuuksien mukaan kotitekoiset lahjat.

Joulun odotukseen liittyviä tapoja on voitu kummastella perheessä hyvässä hengessä puolin ja toisin.

 

Tiernapojat olivat uusi asia

Pohjanmaalta kotoisin oleva Emma tutustui tiernaperinteeseen vasta aloittaessaan opiskelut Oulussa. Parin opiskeluvuoden jälkeen hänelle alkoi selvitä, miten vahvasti vanha laulunäytelmä kuuluu kaupungissa juhla-ajan lähestymiseen.

Petriä hymyilyttää, kun Emma kertoo kotikylänsä pikkujouluista. Siellä pikkujouluksi kutsutaan lauantaita ennen ensimmäistä adventtia. Lauantai-iltana lapset heittävät pikkujoulukortteja kotien ovista sisään hyvää pikkujoulua huutaen.

– Pienessä kylässä saattaa olla aivan ikiomia tapoja, Emma arvelee nauraen muistoilleen.

Oulussa hän oppi pikkujoulujen toisen merkityksen: ne saattavat olla työpaikoilla tai kavereiden kesken tapahtumia, joita muistellaan jälkeenpäin monenlaisissa tunnelmissa.

Joulunviettotavat eivät ole puhuttaneet Hiitolan kodissa paljoa, mutta onko naimissa oleminen tuonut nuorelle parille muutoin yllätyksiä?

– Yllättävän luonnollista kaikki on ollut. Yllätyksiä on tullut, mutta ei ylitsepääsemättömiä. Yhdessä eläminen opettaa toisesta uusia asioita – häntä oppii ikään kuin tuntemaan uudestaan, Emma sanoo iloisesti.

 

Sopu säilyy, kun kuuntelee toisen toivomuksia.

Petri Hiitola

 

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä