Kuva: Oulun englanninkielisen leikkikoulun lapset kasasivat tuomiokirkon seimiasetelman 30.11.2017. Lapsilla on kaikilla kuvauslupa ok.
Jokainen päiväkotiryhmän lapsista pääsi viemään jonkin hahmon tai tavaran seimiasetelmaan. Kameli oli raskain kannettava ja se vaatikin kaksi kantajaa.

Seimi kasattiin yhteistyönä

23.12.17

Oulun englanninkielisen leikkikoulun vierailu tallennettiin Virtuaalikirkkoon


Elsi Salovaara Elsi Salovaara

Tuomiokirkon perinteisen seimiasetelman pystyttivät tänä vuonna Oulun englanninkielisen päiväkodin lapset.

Tilanne myös ikuistettiin, sillä yhdeksän vuotta jumalanpalveluksia ja konsertteja ympäri maailman välittänyt Virtuaalikirkko tallensi niin lasten seimiasetelman kokoamisen kuin heidän lauluesityksensä.

Lapset lauloivat suomeksi ja englanniksi ikivihreät Joulupuu on rakennettu ja Heinillä härkien. Jouluevankeliumi luettiin myös molemmilla kielillä.

Vajaat neljä minuuttia pitkä kooste on katsottavissa joulumielen kohotuksena osoitteessa www.virtuaalikirkko.fi.

 

Virtuaalikirkko tallensi vierailun

Intiössä toimivan englanninkielisen päiväkodin lapset käyvät säännöllisesti lähikirkossa. Uusi varhaiskasvatussuunnitelma ei ole tuonut muutosta päiväkodin ja seurakunnan yhteistyölle, toisin kuin monessa muussa paikassa.

– Lähetin yli 30 summittaisesti valitulle perheelle kyselyn, miten jatketaan. Kaikki vastasivat, että samalla tyylillä kuin ennenkin, kertoo päiväkodin johtaja Ulla Terho.

Siten englanninkielisen päiväkodin lapset sopivat mainiosti Virtuaalikirkon joulutervehdyksen tähdiksi.

– Lauletaan nyt isoon ääneen, Terho kannustaa, kun videokuvaaja Aukusti Mäenpää saa kameransa viritettyä.

Kun laulut on laulettu ja evankeliumit luettu, lastenohjaaja Outi Metsikkö kertaa lasten kanssa ensimmäisen joulun tapahtumat ja sen henkilöt ja hahmot. Sitten siirrytäänkin seimen äärelle.

– Jokainen pääsee viemään seimelle jotain. Jaan teille kuvakortit, joissa näkyy, minkä hahmon tai asian te pääsette viemään, kertoo Metsikkö.

Ensimmäiset pojat pääsevät levittelemään heinät puisen tallirakennelman sisälle. Seuraavaksi heinille asetellaan Jeesus-lapsi härkä seuranaan.

Ympärille asettautuvat Maria, Joosef, paimenia, ja tähden paikalle johdattamat itämään tietäjät. Kaikille tietäjille ei tule kameleja, yhdelle vain, ja se on niin raskas, että kantajia tarvitaan kaksi.

 

Pohdintoja seimen äärellä

Kun seimiasetelma on valmis, pohditaan yhdessä, miksi Maria ja Joosef joutuivat menemään talliin.

– Koska siellä oli liikaa ihmisiä, eikä niillä ollut muuta paikkaa, kuuluu selitys.

Talli on lapsille tuttu juttu: Siellä säilytetään eläimiä.

– Se oli sellainen lehmätalli, siellä ei kyllä haise raikkaalle, tiedetään myös.

Talliin joutuminen saattoi lasten mielestä olla vähän pelottavaakin, kun oli se vauvakin. Enkeli ei kuitenkaan pelottanut tietäjiä, koska ”enkelit eivät ole pahoja”.

Kun siirrytään ensimmäisen joulun miettimisestä tulevan joulun suunnitelmiin, Ulla Terho kertoo päiväkodin hienosta perinteestä, joka opettaa lapsille hyvän mielen jakamisen tärkeyttä.

– Jokainen perhe ostaa yhden lahjan ja laittaa sen Joulupuukeräykseen. Lisäksi käymme viemässä lahjoja sairaalassa oleville lapsille.

Katso tästä video seimen kasaamisesta!

 

Se oli sellainen lehmätalli, siellä ei kyllä haise raikkaalle.

 

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä