Kuva: Joulukeräykset
Monet yksityishenkilöt haluavat joulun alla olla tuomassa joulumieltä vähävaraisille. Helpoin tapa auttaa on osallistua joulukeräyksiin tai ostaa lahjakortti, jonka toimittaa oman seurakunnan diakoniatyöhön.

Yksityishenkilöt ovat vahvasti mukana joulun ajan auttamisessa

7.12.17

Aiempaa enemmän ollaan mukana hyvän tekemisessä, kun kohde on kotimainen ja lähelle tuleva.


Riitta Hirvonen, Elsi Salovaara Kirkon kuvapankki / Mikko T Helminen

Kun Siikalatvan seurakunta ja Punaisen Ristin Siikalatvan osasto ryhtyivät syksyn alussa etsimään sosiaalisessa mediassa halukkaita joulupukin apureita, kutsuun tarttui iso joukko yksityishenkilöitä.

Keräyksen tarkoituksena on lahjoittaa joululahjoja Siikalatvan seurakunnan alueella vähävaraisten perheiden lapsille ja nuorille.

Hyvän tekeminen ei ole jäämässä aikeeksi, niin tarmokkaasti asia on mennyt eteenpäin. Kaikkiaan 90 hyväntekijää on löytynyt, ja se riitti tällä kertaa.

Seurakunnan tehtävä oli etsiä ne lapsiperheet, joissa lahjoitukset tulevat tarpeeseen.

 

Siikalatvalla haettiin auttajia somesta

Perheiden löytäminen vaati vaivannäköä, mutta nyt seurakunnassa ja Punaisessa Ristissä iloitaan mahdollisuudesta tuoda joulua kaikkiin koteihin.

Siikalatvan keräyksen onnistumista helpotti sosiaalinen media. Lahjoittajat ilmaisivat Facebookissa halunsa lähteä keräykseen mukaan. Sen jälkeen heille ilmoitettiin lapsen ikä ja sukupuoli.

Tällä viikolla paikallisten kauppojen keräyspisteisiin tuodaan viimeisiä lahjoitettuja joulupaketteja. Lähellä joulua ne viedään seurakunnan valitsemiin koteihin.

Nettiä hyödyntävä joululahjakeräys on toteutettu Siikalatvan suunnalla kerran aikaisemmin. Idean takana on alun perin yksityishenkilö.

 

Kotimaahan jäävä apu kiinnostaa

Sosiaalinen media eli some on tehnyt avun antamisesta entistä helpompaa. Tavallisten kansalaisten pystyyn laittamat pop up -keräykset eivät auta vain jouluna, vaan läpi vuoden. Apu tarvitsevalle saattaa olla hyvin konkreettista, kuten elintarvikkeita ja lasten vaippoja

Hanna Hokka Hyvä joulumieli -keräyksestä on sitä mieltä, että spontaanit keräykset eivät vähennä valtakunnallisten, perinteisten suurien keräyksien suosiota.

– Tällaisesta ei ole havaintoa. Muutosta voi nähdä yleisesti siinä, että suomalaiset haluavat aiempaa enemmän olla mukana hyvän tekemisessä, jonka kohde on kotimainen, lähelle tuleva.

– Vaikutelma onkin se, että huoli siitä, miten suomalaiset lapset ja perheet jaksavat, on lisääntynyt.

Mannerheimin Lastensuojeluliitossa työskentelevä Hokka iloitsee avustamistyöhön mukaan tulleista, sosiaalisessa mediassa käynnistetyistä keräyksistä, kunhan niiden taustat ovat kunnossa.

– Some tavoittaa uusia auttajia. Ehkä sellaisia, joita perinteiset keräykset eivät ole puhutelleet jostakin syystä. Ketterästi toimiva some on myös lisännyt tietoisuutta avun tarpeesta.

 

Lahjakortteja, kuivaruokaa ja ilmaisia löytöjä

Seurakuntien diakoniatyö välittää yksityishenkilöiden, yhdistysten ja yritysten antamaa apua eteenpäin ympäri vuoden. Joulun alla lahjoituksia tehdään eniten.

Lahjoitus on helpointa tehdä ostamalla esimerkiksi jonkin kaupparyhmän lahjakortti ja toimittamalla se seurakuntaan. Halutessaan lahjakortin ostaja voi määritellä, suunnataanko lahjoitus esimerkiksi lapsiperheelle tai esimerkiksi yksin asuvalle vanhukselle.

Limingan seurakunnan diakoniatyöntekijä Marika Kamps kertoo, että lahjoituksia tulee sekä yhdistyksiltä että yksityishenkilöiltä.

– Muutamat ihmiset ovat halunneet lahjoittaa myös tavaraa, kuten villasukkia tai ruokaa. Toimitamme myös nämä tarvitseville, Kamps lisää.

Limingassa toimii myös vapaaehtoisten ylläpitämä kierrätystori, josta saa hakea ilmaiseksi tarvitsemaansa. Joulun lähestyessä torin toiminta on vilkasta.

Lumijoen seurakunnassa ei ole järjestetty joulun alla erillistä keräystä, mutta lahjoitukset ovat tervetulleita.

– Rahalahjoituksia tulee aina silloin tällöin, ja ne jaetaan eteenpäin jouluavustuksina, kertoo diakonissa-kansliasihteeri Marjo Koski-Vähälä.

Diakoniatyön joulumuistamisia suunnataan myös Joulupuu-keräyksen kautta lumijokisille lapsille.

Myös Kiimingissä on käynnissä myös Joulupuu-keräys, jossa voi lahjoittaa niin keräyslippaaseen kuin tilille.

Haukiputaalla kerätään tukea taloudellisissa vaikeuksissa olevien haukiputaalaisten lapsiperheiden joulunviettoon. Keräykseen voi osallistua Kotimaanapu.fi-sivustolla.

Tyrnävän seurakunnan diakoniatyö haastaa Joulupuu-keräyksen lisäksi tyrnäväläiset perinteiseen kuivaelintarvikekeräykseen. Diakoniatyöntekijä Salme Kinnusen mukaan lahjoittaa voi esimerkiksi kahvia, teetä, jauhoja, hiutaleita, suurimoita, riisiä, suklaata ja erilaisia säilykkeitä.

 

 

 

 

 

 

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Seurakunnat Yleinen