Elsi Salovaara, kuva: Sanna Krook

Elä sellaista elämää kuin haluat

3.1.18

Kaikki tuntuu mahdolliselta, kun edessä on koskematon kalenteri.


Juha Sarkkinen

Vuoden alku on täynnä toiveita. On toki heitä, jotka toteavat, että alkanut vuosi on vain uusi pyörähdys vuosien ketjussa. Tällaisen ajatusmallin mukaan uuden vuosiluvun opettelua lukuun ottamatta mikään ei muutu.

Vuoden vaihtumisen merkitys voi olla kuitenkin paljon suurempi. Uusi vuosi on tilaisuus aloittaa jotain alusta. Se on selkeä lähtöpiste muuttaa toimintatapoja.

Kun edessä on koskematon kalenteri, tuntuu siltä, että kaikki on mahdollista. On aika toteuttaa suunnitelmat ja tehdä elämästä sellaista kuin haluaa. Tyhjän kalenterin edessä tuntee paremmin hallitsevansa omaa elämäänsä.

Tuohon tunteeseen kannattaa tarttua.

Kun kaikki ei ole vielä aikataulutettua, mieli alkaa suunnitella tulevia. Valon määräkin lisääntyy koko ajan. Pian kesäkin tuntuu olevan lähes nurkan takana.

Voi kuitenkin käydä niin, että jo muutaman viikon päästä kokemus on, ettei uusi alku onnistunut. Kuntosalikäynnit hiipuivat alkuinnostuksen jälkeen, vessaremontti on yhä aloittamatta ja perheen yhteisen ajan edelle on kiilannut aina jotain muuta.

Vaikka vuodenvaihde tarjoaa meille luontevan lähtöpisteen jollekin uudelle, todellisuudessa jonkin uuden aloittamista ei tarvitse ajoittaa tietyille merkkipaaluille. Kulunutta sanontaa mukaillen: jokainen päivä on uusi mahdollisuus.

Tee siis elämästäsi sellaista kuin haluat, päivä kerrallaan.

Teot, joita teemme ja sanat, joita puhumme, ovat merkityksellisiä. Myös sillä on merkitystä, jos emme sano mitään tai jätämme ne tärkeät sanat sanomatta. Vääryyksistä on pystyttävä kertomaan ja omia tekojaan on kyettävä katumaan ja pyytämään anteeksi. Rakkaus kannattaa tuoda aina julki.

Muutos on aina mahdollista. Omaa käytöstään voi muuttaa – vuoden jokaisena päivänä.

Teot joita teemme ja sanat joita puhumme, ovat merkityksellisiä.

 

 

Lue lisää aiheesta:

Näkemyksiä