Kuva: Kuvitus juttuun seksuaalisesta häirinnästä ja ahdistelusta 1/2018 Rauhan Tervehdyksessä. KUvassa Satu Lapinlampi, joka vastaanottaa kokemuksia #totuuvapauttaa-sivustolle.
Satu Lapinlampi käy läpi ihmisten tarinoita seksuaalisesta kaltoinkohtelusta.

Häirinnästä puhutaan nyt ääneen

3.1.18

Kampanja haluaa kitkeä seksuaalisen väkivallan kirkosta


Antti Karvonen Sanna Krook

Totuus vapauttaa on vapaaehtoiskampanja, jonka tavoitteena on tuoda esille seurakunnissa tapahtuvaa seksuaalista väkivaltaa.

Ilkka Sariola on entinen pappi ja yksi liikkeen aktiivisista taustavaikuttajista. Hänen mukaansa Suomen evankelis-luterilainen kirkko on tuudittautunut ajatukseen, että seksuaalinen hyväksikäyttö ja häirintä ovat muiden ongelmia.

– Pelätään jäsenkatoa ja ajatellaan, että tätä tapahtuu vain lestadiolaisten ja katolisen kirkon piirissä.

 

Kampanjalla on selkeitä tavoitteita

Kampanja lähti liikkeelle Sariolan tekemästä Facebook-päivityksestä, jossa hän kritisoi kirkon passiivista suhtautumista kansainväliseen keskusteluun seksuaalisista väärinkäytöksistä.

Tilapäivityksen pohjalta joukko asiasta huolestuneita ryhtyi pohtimaan, mitä ilmiölle voitaisiin tehdä.

– Yksi kampanjan tavoitteista on, että jokaiseen seurakuntaan saadaan kaksi tukihenkilöä, joille voi kertoa seksuaalisesta väkivallasta. Tarvitaan myös lisää koulutusta kaikille seurakunnan työntekijöille, erityisesti papeille, Sariola kertoo.

 

Muutosta monella rintamalla

Rakenteellisten uudistusten lisäksi Sariola toivoo, että yhteiskunnassa tapahtuu laajempi muutos suhteessa seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja häirintään. Myös keskustelua terveen flirtin ja ahdistelun välisestä rajasta tulee hänen mukaansa käydä.

– Kulttuurillinen muutos on sitä, että ihmiset uskaltavat kertoa kokemastaan ja näkemästään seksuaalisesta väkivallasta. Lisäksi on tärkeää, että ne, joille rajat ovat epäselviä, ymmärtävät niitä paremmin.

Sariola ei usko että Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa olisi peitelty hyväksikäyttöä järjestelmällisesti. Hänen mukaansa kirkon sisällä on kuitenkin epätervettä suhtautumista asiaan.

– Eräs korkeassa asemassa toimiva henkilö on ehdottanut tapausten ratkaisua hoitokokouksilla, Sariola kummastelee.

Kritiikistään huolimatta Sariola haluaa kuitenkin korostaa, että kirkossa on paljon hyvää asennetta häirinnän kitkemiseksi.

– Suomessa on suuri määrä pappeja, jotka tekevät parhaansa vaikeassa tilanteessa.

 

Pois häpeästä ja syyllisyydestä

Kampanjalla on nettisivut, jossa on mahdollista allekirjoittaa vetoomus seksuaalisen väkivallan lopettamiseksi kirkossa. Lisäksi sivuilla julkaistaan nimettömiä tarinoita. Oululaisen Satu Lapinlammen tehtävä on käydä läpi näitä kertomuksia ja keskustella uhrien kanssa.

– Vastaan ihmisten viesteihin. Muistutan kaikkia, ettei vika ole koskaan heidän. On tärkeää, että ihmiset tulevat kuulluiksi.

Lapinlammelle oli luontevaa lähteä kampanjaan mukaan, sillä hän oli aloittamassa lääppijä-keskustelua sosiaalisessa mediassa pari vuotta sitten. Silloin suuri joukko ihmisiä jakoi kokemuksiaan seksuaalisesta häirinnästä #lääppijä-tunnuksen alla.

– On loistavaa, että aihe on noussut kansainväliseen keskusteluun #metoo-kampanjan kautta.

Vaikka Lapinlampi uskoo seksuaalisen häirinnän olevan maailmanlaajuinen ongelma, näkee hän kirkon piirissä tapahtuvalla ahdistelulla tiettyjä erityispiirteitä.

– Seurakuntaan tullessasi oletat lähtökohtaisesti voivasi luottaa ihmisiin. Tällaisessa luottamuksen ilmapiirissä tapahtuva hyväksikäyttö on erityisen haavoittavaa.

 

On tärkeää, että ihmiset tulevat kuulluiksi.

Satu Lapinlampi

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä