Kuva: Lauluryhmä Oulujoen serenadi
Tyrel Aho säesti pianolla Jorma Okkosen, Ilpo Takkulan, Pentti Perälän, Jukka Vihelän, Matti Lukan, Raimo Väyrysen ja Tapio Kokon laulua harjoituksissa Pyhän Andreaan kirkossa Kaakkurissa.

Ilon ja surun lauluja

24.1.18

Oulujoen Laulun miehet tulkitsevat tunteita laidasta laitaan


Elsi Salovaara Elsi Salovaara

Pyhän Andreaan kirkon eteiseen astuessaan kuulee ensimmäisenä miesäänet, jotka laulavat tuttua kansanlaulua. Äänet kaikuvat komeasti seinistä.

Tulijan katseen ehtiessä kirkkosalin puolelle, laulu on vaihtunut naurahduksiin.

Kun toimittaja huomataan ovensuusta, Tapio Kokko tulee käsi ojossa vastaan tervehtimään. Seuraavana kättelyvuorossa ovat Jorma Okkonen, Ilpo Takkula, Pentti Perälä, Jukka Vihelä, Matti Lukka ja Raimo Väyrynen.

Pianon takaa näkyy joukon nuorin, Tyrel Aho, joka säestää muita.

 

Huumori on tärkein ominaisuus

Komeasti kaikuneita sävelmiä esittäneen ryhmän nimi on Oulujoen Laulu.

Usealla miehistä on kokemusta kuoroissa laulamisesta, mutta ryhmä on muodostunut pikkuhiljaa. Liikkeelle homma lähti siitä, ”että laulettiin häissä ukkoporukalla”.

Laulaminen on siitä sitten jalostunut ja tällä hetkellä kuoron äänenmuodostuksen kouluttajana toimiii oululainen laulupedagogi, baritoni Juhani Alakärppä.

Mukana on harrastajia, jotka ovat ottaneet laulutunteja, mutta minkäänlainen musiikillinen osaaminen tai pätevöityminen ei ole välttämätöntä. Tärkeintä on laulamisen ilo.

– Me ollaan ihan tavallisia duunareita, ja onhan täällä joukossa eläkeläisiäkin. Haluamme laulaa yhdessä mieskuorolle sopivia yksi- ja moniäänisiä lauluja, Jorma Okkonen toteaa.

Laulutaitoa oleellisempaa on hyvä huumorintaju.

– Harjoittelemme ajasta ehkä 60 prosenttia ja nautimme toistemme seurasta loput 40 prosenttia, miehet laskeskelevat pilke silmäkulmassa.

Harrastus tarjoaa vastapainoa työlle. Ilman hurttia huumoria ei pärjää harjoituksissa.

– Ja jos joku haluaa yllättää, olemme käytettävissä pientä korvausta vastaan. Olemme esiintyneet korjaamohaalarit päälläkin, he paljastavat nauraen.

 

Virsiä, kansanlauluja ja venäläistä melankoliaa

Miesporukka listaa tyylilajeikseen hengelliset ja isänmaalliset sävelmät sekä kansanlaulut.

Hevirokkia ja poppia ei repertuaarista löydy, mutta sen sijaan hieman melankolinen slaavilainen venäläistyylinen musiikki onnistuu.

– Tiedä vaikka meidät nähtäisiin tiernapoikinakin, kaikilla kun on siitä kokemusta. Jonkinlaista uutta viritystä siihenkin saataisiin.

Laulu soi pääasiassa yksiäänisesti.

– Suurin intohimomme on oppia laulamaan kauniisti hiljaa, Tapio Kokko kertoo.

 

Esiintymisillä halutaan herättää tunteita

Eniten esiintymisiä on ollut merkkipäivillä, häissä ja hautajaisissa, mutta onpa Oulujoen Laulu esiintynyt myös Oulun kaupunginsairaalan aulassa.

Ensimmäisessä kaupunginsairaalan esiintymisessä äitienpäivän aikaan vain muutama potilas saattajineen oli päässyt osastolta kuulolle aulaan asti.

Miehet kipaisivat vinkkaamaan osastoille, että nyt aulaan päin olevat ovet ja ikkunat kannattaa aukoa. Ja niin sävelmät tavoittivat myös osan sängyissä makaavista potilasta.

– Seuraavalla esiintymiskerralla aula on täynnä väkeä, ja kahviakin oli tarjolla, miehet muistelevat tyytyväisenä.

 

Tilatut suruserenadit ovat uusin aluevaltaus

Esiintymisillä halutaan ilahduttaa, koskettaa ja liikuttaa. Viime keväänä kuoro lähti mukaan valtakunnalliseen Suruserenadi-palveluun.

Palvelun kautta ryhmältä voi tilata korvausta vastaan kahden laulun esityksen hautajaisiin. Kappaleet voi valita kymmenen sävelmän joukosta, ja myös toiveita voi esittää.

Syntymäpäiville tai muihin merkkipäivätilaisuuksiin miehiä voi pyytää esiintymään lyhyelläkin varoitusajalla.

– Meillä on niin hyvä porukka, että voi tulla yllärijuttujakin, tuuraamme kyllä toisiamme, Pentti Perälä vakuuttaa.

 

Oulujoen Laulun miehiä voi tiedustella esiintymään Pentti Perälältä, p. 040 903 0778.

 

Suurin intohimomme on oppia laulamaan kauniisti hiljaa.

Tapio Kokko

 

www.suruserenadi.fi

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Karjasillan seurakunta