Kuva: Oulun seurakuntien avioliittokoulu

Kipupisteet puheeksi

11.1.18

Tärkeimmän ihmissuhteen hoitamiseen kehitettiin oma huoltokortti


Riitta Hirvonen Oulun seurakuntien viestintäpalvelut

Alkaneen vuoden alusta Oulun seurakunnissa avioliittoon vihittävät ovat saaneet erityisen onnittelukortin vihkiharjoituksissa tai viimeistään vihkijuhlassa.

Kortissa toivotetaan Jumalan siunausta yhteiselle tielle. Onnittelut pitävät sisällään myös huoltokortin. Siihen saa leiman seurakunnan parisuhdeilloissa tai aviosuhteen huoltoasemiksi nimetyissä tilaisuuksissa.

Seurakunnan parisuhdetyötä tekevä pastori Jukka Joensuu kertoo myös avioliittokoulusta. Sellainen järjestetään alkaneella vuodella kaksi kertaa. Yksipäiväiseen tapahtumaan kutsutaan avioliittoon aikovia.

Aiheet ovat aviokoulussa todellisia, ehkä parisuhteen kiperimpiä kysymyksiä ja kipupisteitä kuten riiteleminen ja anteeksi pyytäminen. Vaikka teemat ovat isoja, ei niitä käsitellä vihittyjen yhteisissä koulutuspäivissä haudanvakavalla otteella.

– Tunnelman on tarkoitus olla hyväntahtoista. Päivä sisältää luennot, parityöskentelyn, ruokailun ja kahvin. Koulun päätteeksi pariskunnat saavat todistuksen, mutta arvosanoja ei anneta, Joensuu hymyilee.

Avioliittokoulu ei ole Oulun seurakunnissa uusi asia, mutta nyt sitä markkinoidaan aiempaa aktiivisemmin.

Seurakunnat panostavat parisuhdetyöhön

Parisuhdetyön kehittäminen kirkossa on Jukka Joensuulle osa pappiskutsumusta. Hän haluaa, että kirkko ei vain vihi pariskuntia, vaan kantaa osaltaan vihkijuhlaa ennen ja sen jälkeen vastuuta siitä, että tärkeä ihmissuhde voi hyvin.

– Pappina en voi hyväksyä sitä, että vihkiharjoitus ja vihkitilaisuus ovat ainoita hetkiä, joissa pariskunnan kanssa käydään läpi kestävän rakkauden perusteita.

Pariskunnat haluavat satsata yhteiseen elämään. Tämän Joensuu on huomannut tavatessaan vihittäviä.

– Siksi tarvitaan matalan kynnyksen tilaisuuksia, joissa huoltotyötä voi tehdä, hän sanoo.

Kun sanonta kuuluu, ettei suomalainen mies puhu eikä pussaa, saisiko heitä avioliittokouluun?

– Uskon, että nuori sukupolvi on aiempia kypsempi ja valmiimpi käsittelemään tunnekysymyksiä. Myös miehet puhuvat ja keskustelevat. Perheeseen liittyvät asiat eivät ole niin yksityisiä kuin ne ehkä olivat ennen, Joensuu arvioi.

Parisuhdetyössä Joensuu on huomannut pariskuntien valmiuden laittaa itseään likoon rakkautensa eteen.

– Ihmiset oivaltavat ja tekevät löytöjä suhteestaan, kun huoltotyöhön, rakkauden hoitamiseen uskaltautuu mukaan.

Ongelmien taustalla on usein sama syy

Joensuu on huomannut parisuhdetyössä, mistä kenkä usein puristaa, kun tykkääminen rakoilee kahden ihmisen välillä.

– Ongelmana on usein puhumattomuus, se, että vuorovaikutus ontuu. Yhteistä aikaa pitäisi olla enemmän. Puolisot eivät ehdi arkensa keskellä pohtimaan ”miten meillä menee”.

– Myös kirkon perheneuvonnassa kuullaan usein, että vaikeista asioista ei ole uskallettu puhua.

Joensuu toivoo, että rakkaussuhteen huoltaminen on tulevaisuudessa normi, aivan tavallinen asia toisistaan välittävien ihmisen välillä.

– Huoltoon kannattaa ryhtyä eikä pelkästään fiilistellä, että jotakin pitäisi tehdä. Hyvä suhde on vaalimisen arvoinen aarre.

Oulun seurakuntien parisuhdetyöstä kerrotaan verkkosivuilla www.romuromantiikkaa.fi.

Nuori sukupolvi on aiempia kypsempi käsittelemään tunnekysymyksiä

Jukka Joensuu

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä