Rauhan Tervehdyksen vt. päätoimittaja Rebekka Naatus

Lupaa pitää sielustasi huolta

12.1.18

Henkinen ja hengellinen hyvinvointi eivät ole pysyviä ja muuttumattomia, vaan nekin tarvitsevat ponnistelua ja mielihaluista kieltäytymistä.


Vuoden alussa on tapana sinnitellä vastikään tehtyjen lupausten kanssa. Tipaton tammikuu, karkkilakko ja vegaanihaaste houkuttelevat aikaisempaa keveämpään ja hehkeämpään elämään.

Elämäntaparemontti pistää jääkaapin sisuksen uusiksi ja kannustaa kaivamaan hiihtohousut ja jumppanauhat esille.

Myös sielustaan kannattaa pitää huolta.

Henkinen ja hengellinen hyvinvointi eivät ole pysyviä ja muuttumattomia, vaan nekin tarvitsevat ponnistelua ja mielihaluista kieltäytymistä.

Kuulostaa ehkä vanhanaikaiselta, mutta ikävä totuus on, että sivistys katoaa samalla tavalla kuin lihas, jota ei käytetä. Samoin katoaa myös yhteys Jumalaan tai sisäistetty tieto siitä, että hyvä elämä ei ole sama asia kuin mielihalujen jatkuva toteuttaminen.

Ei ole tietenkään niin, että ruumis ja sielu kulkisivat eri latujaan, eikä elämäntaparemonteissa ole mitään vikaa. Ne saattavat kannustaa myös ympäristöstä ja lähimmäisistä huolehtimiseen.

Vanha kristillinen sana ´kilvoitus´ kuvaa hyvin sitä asennetta, jolla on hyvä aloittaa mikä tahansa uusi vaihe. Kilvoitus sisältää jatkuvan ja kokonaisvaltaisen tavoitteen pyrkiä elämään elämää, jossa ei loukkaa Jumalaa, lähimmäistä, ympäristöä tai itseään.

Toisaalta kilvoitus kestää myös epäonnistumisen ja virheet, koska niihinkin jokainen väistämättä sortuu. Sen myöntäminen pitää nöyränä ja muistuttaa, miten välttämätöntä on armo. Kilvoitus ei onnistu ilman sitä, koska täydellisyyttä ei ole.

Virheiden ymmärtäminen ei ole samaa kuin niiden hyväksyminen. Kaikki inhimillinen, hyvä ja paha, voivat tapahtua kenelle tahansa ihmiselle. Sinnikäs kilvoittelija aloittaa aina kompastelun jälkeen alusta.

Hyvää kilvoitusta, elämäntaparemonttia tai muita hyviä lupauksia!

Sivistys katoaa samalla tavalla kuin lihas, jota ei käytetä.

Lue lisää aiheesta:

Näkemyksiä