Kuva: Risto Ottavainen
Rikosylikonstaapeli Risto Ottavainen valittiin vuoden 2017 poliisiksi.

Palkittu poliisi kehuu kirkkoa

11.1.18

Seurakunta auttaa Oulussa paperittomia, mutta ei piilota heitä virkavallalta


RIITTA HIRVONEN Henri Luoma / www.hlp.fi

Vuoden 2017 poliisiksi Oulun poliisilaitokselta valittu rikosylikonstaapeli Risto Ottavainen luonnehtii seurakunnan ja poliisin välejä avoimiksi. Luottamus pelaa puolin ja toisin – myös silloin, kun puhe on paperittomista, ilman laillista oleskelulupaa Suomessa olevista siirtolaisista.

– Keskusteluyhteys Oulun seurakuntien edustajien kanssa on hyvä. Ymmärrän kirkon roolin ihmisten auttajana. He eivät voi laittaa ovea kiinni, kun sen takana on avun pyytäjä, Ottavainen sanoo.

– Kirkko on kirkko, se on kaikkien apua tarvitsevien puolella. Ihmisen auttaminen ei riko lakia, ryhmänjohtajana Oulun poliisin ulkomaalaistutkinnassa työskentelevä Ottavainen sanoo.

Poliisin silmissä Oulun seurakuntien työ turvapaikanhakijoiden parissa ei sisällä paperittomien piilottelua eikä virkavallan toimintaa hankaloiteta muutoinkaan, vaikka apua pyytäville annetaankin.

Toiminnan lainmukaisuus on poliisille tinkimätön asia.

– Poliisin ei tarvitse olla kirkon kanssa kaikista asioista samaa mieltä, mutta siitä kyllä, että lakia pitää noudattaa kaikessa työssä.

 

Poliisi ei arvostele viranomaisten päätöksiä

Kun Ottavainen marraskuussa valittiin vuoden poliisiksi, todettiin perusteluissa hänen valteikseen asiakkaiden tasavertainen kohtelu ja luottamusta herättävä käytös.

Ottavainen suhtautuu kunnioituksella ja ennakkoluulottomasti myös yhteistyökumppaneihinsa, esimerkiksi kirkkoon ja järjestöihin.

Poliisin tärkeitä ja hyviä kumppaneita arjessa ovat luonnollisesti myös Keskusrikospoliisi, Suojelupoliisi, Maahanmuuttovirasto ja vastaanottokeskukset.

– Ulkomaalaistutkinta ei ole yhden miehen show, Ottavainen kuvailee.

Maahanmuuttoviraston tekemiä turvapaikkapäätöksiä Ottavainen ei arvostele.

– Ne ovat yksilöllisesti tehtyjä, harkittuja ja oikeita. Osaa päätöksistä on voitu käsitellä korkeimpaa hallinto-oikeutta myöten. Minun on voitava työssäni luottaa niihin, hän sanoo.

 

Hyvään lopputulokseen päästään yhteistyöllä

Ottavaisella on yksinkertainen syy, miksi hän panostaa yhteistyöhön.

– Kaikkia tarvitaan tässä työssä. Yhteistyön pitää olla saumatonta.

Yksi poliisin tehtävistä on tukea maahanmuuttajia integroitumaan suomalaiseen yhteiskuntaan. Siinäkin tehtävässä vuoden poliisi sanoo tarvitsevansa yhteistyökumppaneitaan.

– Kun poliisilta kysytään apua, minun on osattava kertoa, mistä sitä eri elämäntilanteissa voi saada.

Vuoden poliisi -valinnan yhteydessä Ottavaisen ansioksi mainittiin juuri hänen kykynsä käydä vuoropuhelua maahanmuuttajien kanssa.

Ottavainen kertoo oppineensa työssään paljon eri kulttuureista tulevilta ihmisiltä.

– Monille tapaamilleni ihmisille onnea ja onnellisuutta tuovat ennen kaikkea läheiset ihmiset eikä niinkään materian määrä. Monet maahanmuuttajat tulevat hyvin yhteisöllisistä kulttuureista.

Ottavainen uskoo siihen, että elämästä oppii paljon, kun heittäytyy siihen mukaan esimerkiksi heittämällä ennakkoasenteet pois.

– On uskallettava altistaa itsensä, vaikka on selvä, että pettymyksiä tulee ihmisten parissa. Se kuuluu elämään.

Palkitun poliisin periaatteet kaikessa työssä ovat oikeudenmukaisuus, tasapuolisuus ja rehellisyys. Näillä arvoilla pääsee pitkälle, hän on huomannut. Selkeää ja johdonmukaista toimintaa ulkomaalaistyötä tekevä virkamies tarvitsee jo siksi, että osa poliisin asiakkaista tulee kulttuureista, joissa luottamus ammattikuntaan on heikko.

 

Malttia kannanottoihin, toivoo poliisi

Ottavainen toivoisi malttia suomalaiseen turvapaikkakeskusteluun. Kun kansalaiset arvostelevat Maahanmuuttoviraston tekemiä kielteisiä päätöksiä, yksityishenkilöillä ei ole käytössä sitä tietoa, mitä viranomaisilla on, Ottavainen sanoo.

Onko palkitulla poliisilla terveisiä niille, jotka kritisoivat Suomea vuorostaan liian löperöstä maahanmuuttopolitiikasta ja vaativat rajoja kiinni.

– Eurooppa on globalisoitunut, tämä pitää hyväksyä, Ottavainen sanoo.

Vuoden poliisin työtehtäviin kuuluvat myös turvapaikanhakijoiden palautuslennot. Se tarkoittaa, että Ottavainen matkustaa yhdessä kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneen tai saaneiden kanssa heidän kotimaahansa.

Äkkiseltään voisi luulla, että palautuslennolla poliisin kanssa istuu epätoivoisia, murheellisia turvapaikanhakijoita.

– Kotimaahan palaaminen ei aina ole murheellinen tarina, Ottavainen korjaa.

Kun tiet palautettavien kanssa eroavat kohdemaassa, suomalainen poliisi toivottaa seuralaisilleen kaikkea hyvää ja onnea tulevaisuuteen.

Paluulennot kuulostavat raskailta työtehtäviltä, jos palautettavana on esimerkiksi lapsiperhe Afganistaniin.

Ottavaisen mukaan poliisin on tehtävä työtä ammatillisesti. Työn ajoittaista raskautta hän ei kiistä, mutta sanoo jaksavansa, kun yksityiselämä on kunnossa. Pelkkä fyysinen hyvä kunto ei riitä, vaan myös henkinen hyvinvointi on tärkeää.

– Perheen merkitystä ei voi koskaan korostaa liikaa.

Omaa työporukkaansa Oulun poliisissa Ottavainen kehuu mielellään:

– Meitä on ryhmässä 20 henkilöä, joista 19 muutakin olisi yhtä hyvin voinut saada Vuoden poliisi kunniamaininnan, hän sanoo.

Poliisin ei tarvitse olla kirkon kanssa kaikista asioista samaa mieltä.

Risto Ottavainen

 

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Näkemyksiä