Kuva: Niilo Pesonen ja Urmas Nagel.
Urmas Nagel (oikealla) on käynyt Oulussa monta kertaa aiemminkin.Taannoisella ystävyysseurakuntavierailulla hän jutteli kirkkoherra Niilo Pesosen kanssa.

Satavuotias Viro huomioidaan myös Tuirassa

24.1.18

Viron kirkko juhlii itsenäisyyttä valtion rinnalla


Antti Karvonen Minna Kolistaja

Viro viettää tänä vuonna itsenäisyytensä 100-vuotisjuhlaa. Vuonna 1918 ensimmäistä kertaa itsenäistynyt kansakunta menetti suvereniteettinsa toisen maailmansodan aikana, mutta julistautui uudelleen itsenäiseksi Neuvostoliiton hajottua.

Pieni pala Viron juhlaa nähdään myös Oulussa, kun Tuiran kirkossa järjestetään 28.1. virolais-suomalainen jumalanpalvelus. Jumalalanpalveluksen toimittavat kirkkoherra Niilo Pesonen ja Tuiran ystävyysseurakunnan Räpinan pappi Urmas Nagel.

– Olen käynyt Oulussa monta kertaa aiemminkin, Nagel kertoo.

Jo vuonna 1989 alkanut ystävyyssuhde seurakuntien välillä on sisältänyt monenlaista yhteistyötä kuten rippikouluja ja erilaisia vierailuja. Tuiran seurakunta on myös tukenut Räpinän seurakuntaa taloudellisesti.

– Olemme vastikään rakentaneet vanhainkodin, johon on saatu avustusvaroja Oulusta.

 

Kirkko näkyy itsenäisyysjuhlissa

Viron tasavallan vuosipäivänä 24.2. maan evankelis-luterilainen kirkko osallistuu juhlintaan monella tapaa. Arkkipiispa on mukana virallisessa lipunnostotilaisuudessa ja ympäri maata järjestetään jumalanpalveluksia itsenäisyyden kunniaksi.

Tammikuun aikana järjestetään myös seminaari jonka aiheena on kirkko ja nationalismi.

– Viron evankelis-luterilainen kirkko vietti 100-vuotisjuhlaansa jo viime vuonna, ja olemme näin vanhempia kuin itsenäinen Viro, Nagel kertoo.

 

Valtion ja kirkon välit ovat hyvät

Neuvostomiehityksen aikana Viron kirkon ja valtion välillä ei ollut lainkaan yhteistyötä. Urmas Nagelin mukaan välit ovat nykyään kuitenkin hyvät.

– Kirkon ja valtion suhde on normaali. Toki molemmin puolin täytyy vielä oppia tekemään yhteistyötä.

Kirkko on mukana monessa tärkeässä sosiaalityön projektissa.

– Suomen kirkon tuella on aloitettu perheneuvontatyö. Meillä on myös projekti, joka pyrkii tukemaan mielenterveysongelmista kärsiviä ihmisiä. Sitä rahoittaa sosiaaliministeriö, Nagel kertoo kirkon toiminnasta.

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Tuiran seurakunta