Viime marraskuussa avattiin nettisivu naisenväkivalta.fi, joka tarjoaa matalan kynnyksen apua omasta käytöksestään huolestuneille naisille.
Sivuston taustalla on kansalaisjärjestö Maria Akatemia, jolla on 15 vuoden kokemus ehkäisevästä väkivaltatyöstä naisten parissa. Sivuston koordinoivan suunnittelijan, psykologi Freia Luminkan mukaan sivuston perustaminen oli monen syyn summa.
– Halusimme tarjota koko Suomessa samat palvelut, jotka tähän asti olivat saatavilla vain Tampereen ja Helsingin toimipisteissä. Lisäksi halusimme rikkoa tabuja.
Vanhat käsitykset rikki
Vaikka stereotypia väkivaltaisesta miehestä ja naisesta hänen uhrinaan on tyypillinen, se ei tilastojen mukaan pidä paikkaansa.
Useiden tutkimusten mukaan lähisuhteissa tapahtuva väkivalta jakautuu lähes tasan molempien sukupuolten välille. Myös naisten lapsiin kohdistama väkivalta on eri tilastojen valossa kolmanneksesta puoleen. Ennakkoluulot ovat vaikuttaneet myös Maria Akatemian työhön.
– Vuosituhannen alussa kohtasimme enemmän vastustusta. Ajateltiin, että naisten väkivaltaisuuden esiin nostaminen haittaa naisten asemaa yleisesti, Luminka kuvaa.
Maria Akatemiassa tehdyn asiakastyön perusteella lähes jokainen asiakas on ollut myös uhri.
– Ajattelemme, että jokaisen väkivaltaa käyttävän naisen sisällä asuu haavoittunut pikkutyttö, Luminka kertoo järjestön filosofiasta.
Laajempi näkemys väkivallasta
Maria Akatemian määritelmän mukaan väkivalta voi olla fyysistä, henkistä, sosiaalista, seksuaalista, taloudellista tai uskonnollista. Luminka toivookin, että väkivalta huomattaisiin nykyistä paremmin.
– On tärkeää, että niin asiakkaat kuin ammattilaisetkin tunnistaisivat väkivallan kaikissa muodoissaan.
Luminka korostaa, että väkivaltaa on kaikenlaissa perheissä.
– Asiakkaamme ovat aivan tavallisia naisia, kaikista eri sosiaaliluokista.
Matalan kynnyksen apua
Nettisivun auttamisprosessi on kolmiportainen. Aluksi on mahdollista keskustella anonyymisti ammattilaisten kanssa, minkä jälkeen sovitaan video-ohjelman välityksellä tapahtuvia keskusteluhetkiä 1–3 kertaa. Lopuksi on mahdollista osallistua ryhmäkeskusteluihin. Koko palvelu on maksuton.
– Ydinajatuksemme on, että prosessin aikana oma itseymmärrys kasvaa, ja sitä kautta otetaan myös vastuu omista teoista ja tunteista, Luminka kertoo.
Toisinaan Maria Akatemia saa yhteydenottoja myös huolestuneilta läheisiltä. Yleensä avunhakijat ovat kuitenkin naisia, jotka ovat huolissaan omista tunteistaan ja ajatuksistaan.
– Usein avunhakijana on ihminen, joka pelkää käyttävänsä väkivaltaa. Tämä onkin paras hetki hakea apua.
Maria Akatemia luennoi Oulussa Oulu-opiston Pohjankartanon yksikössä 15.2 klo 18. Tapahtumaan on vapaa pääsy.
Asiakkaamme ovat aivan tavallisia naisia.
—Freia Luminka
Naisenväkivalta.fi
Maria Akatemia