Kuva: Sirkka Mustonen kertoo, että koirat ovat hänelle suuri voimaantumislähde hännän pyörityksineen ja tervehdyksineen ja suukkoineen.  Koirat tunnistavat herkästi ihmisen sekä mielihyvän että mielipahan.
Koirat ovat Sirkka Mustoselle suuri voimaantumisen lähde hännän pyörityksineen ja suukkoineen.

Milloin nainen tarvitsee voimaantumista?

6.2.18

On voimaannuttavaa huomata, miten samanlaisia meidän ihmisten elämät lopulta ovat!


Riitta Hirvonen Sirkka Mustosen kotiarkisto

Haukiputaalla aloitettiin naisten voimaantumisillat vuosi sitten keväällä. Toiminta jatkuu yhä, sillä ryhmässä rohkaistuttiin jakamaan ensi hetkistä lähtien syvällisiä elämänkokemuksia.

Keskustelu on ollut spontaania ja luontevaa, kuvailee iltojen ohjaaja Sirkka Mustonen.

Voimaantuminen tarkoitti alun perin alistetussa asemassa olevien ihmisryhmien itsetunnon, rohkeuden ja vaikutusvallan lisääntymistä. Myöhemmin sanaa on käytetty synonyymina ihmisen sisäiselle voiman tunteelle.

Sirkka Mustonen, miten selität termiä voimaantuminen?

– Voimaantumista voidaan selittää muun muassa sanoilla energisointi, toimintakykyisyyden lisääminen ja voimavarojen etsiminen. Voimaantumisen myötä arkeen tulee sellaista jaksamista, joka antaa elämään sisällöllistä merkitystä.

Millaisissa elämäntilanteissa nainen tarvitsee voimaantumista?

– Voimaantumisiltaan voi tulla missä elämäntilanteessa tahansa. Lähtökohtana on se, että haluaa olla jakamassa muiden ryhmäläisten kanssa sekä arjen iloja että myös mieltä askarruttavia asioita. Toinen ihminen on ikään kuin sielun peili, jonka kautta voi katsoa omaa elämäänsä.

– Ihmistä ei ole tarkoitettu elämään yksin omien ajatustensa kanssa, vaan niiden jakaminen saa meidät jälleen ehjäksi. Huomaamme usein myös sen, kuinka samankaltaisia elämämme ovatkaan. Jo se voi olla voimaannuttava kokemus.

– Kaikki voivat tulla iltaan omana itsenään. Useimmille jo se, että voi istahtaa ja hetkeksi pysähtyä, on voimaannuttava tunne.

Miten hyvin me ihmiset tunnistamme muutokset omissa voimavaroissamme?

– Hyvin usein naisilla käy niin, että huolehdimme paremmin muiden jaksamisesta kuin omista voimistamme. Naisten voimaantumisillat ovat oiva mahdollisuus pohtia omia merkityksellisiä asioita elämässä. Luottamukseen perustuvassa ryhmässä ei unohdeta naurua ja huumoria.

Uudet naiset voivat ilmoittautua iltoihin diakoniatyöntekijä Sari Lukalle, p. 040 5898 362.

Lue lisää aiheesta:

Haukiputaan seurakunta Ihmiset ja elämä