Kuva: Maaret Meriläinen ja Asta Leinonen ovat mukana pohtimassa luopumisen vaikeutta.
Lämsänjärvellä ovat mukana muistiyhdistyksestä Maaret Meriläinen ja seurakunnasta Asta Leinonen.

Muistisairas on luopumisen ammattilainen

22.2.18

Usein vaikeissa elämäntilanteissa pienten hyvien asioiden merkitys kasvaa, sanovat Maaret Meriläinen ja Asta Leinonen. He ovat järjestämässä luopumisaiheista tilaisuutta.


Riitta Hirvonen Riitta Hirvonen

Kellolainen Esko Siika-aho tietää, missä hän viettää maaliskuun ensimmäisen päivän. Silloin järjestetään Lämsänjärven leirikeskuksessa Oulussa keskustelutilaisuus, jonka aiheena on luopuminen.

Tapahtuma on tarkoitettu pariskunnille, joista toisella on muistisairaus.

Luopumisen kokemuksia voi tulla heti sairauden alkuvaiheessa. Sairastuneen on luovuttava ehkä työstään, autolla ajamisesta tai harrastuksistaan. Myös roolit perheessä vaihtuvat usein: huolehtivasta vaimosta ja äidistä saattaa tulla se, josta muiden on kannettava vastuuta.

Myös Siika-ahon perheessä tunnetaan luopumiseen liittyvät vaikeudet. Näistä kivuista on tärkeä puhua yhdessä muiden samassa elämäntilanteessa olevien kanssa, muistisairaan vaimonsa omaishoitajana toimiva Esko Siika-aho sanoo.

 

Kukaan ei jaksa aina katsoa huonoon

Esko Siika-aho on luopunut puolisonsa sairauden myötä muun muassa mahdollisuudestaan liikkua oman aikataulunsa mukaan.

– Asiat pitää yleensä meillä suunnitella paljon etukäteen. Minulla ei ole tavallista itsenäisen ihmisen elämää vaan toimimme muistisairaan ehdoilla. Mutta mistään ei tule mitään, jos ajattelen aina vain negatiivisia asioita. Vaikka luovun jostakin, jotakin hyvääkin jää jäljelle ja uutta tulee tilalle.

Siika-ahon perheeseen hyviä asioita tulee Oulun seudun muistiyhdistyksen kautta. Puolisot käyvät yhdistyksen tilaisuuksissa tiedon saamiseksi heidän perhetilanteeseen liittyen. Myös muu viriketoiminta on heille tervetullutta.

– Tiedon saaminen on tärkeää, jotta elämää voi järjestellä eteenpäin.

Lämsänjärven tilaisuudessa ovat mukana Oulun seudun muistiyhdistyksen pariskuntatoiminnan työntekijät Maaret Meriläinen ja Minna Kangas sekä Karjasillan seurakunnan diakoniatyöntekijä Asta Leinonen.

Meriläisen ja Leinosen mukaan luopumisaiheisen tilaisuuden yksi tärkeä tavoite on toivon löytäminen.

– Usein vaikeissa elämäntilanteissa pienten hyvien asioiden merkitys kasvaa, naiset sanovat.

 

Lämsänjärven tapahtuma on 1.3. kello 12–15. Ilmoittautumiset tarjoilun vuoksi Maaret Meriläiselle, p. 040 5209 172.

Tiedon saaminen on tärkeää, jotta elämää voi järjestellä eteenpäin.

 

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Karjasillan seurakunta