Arpajaiset kuuluvat jokaiseen diakoniapiirin kokoontumiseen. Arpalippua kirjoittamassa Eeva Nisula.

Pieni diakoniapiiri lahjoittaa satoja euroja vuodessa hyväntekeväisyyteen

24.2.18

Tyrnäväläisessä diakoniapiirissä pidetään joka kerta arpajaiset. Arpajaistuotto ja käsityömyynnistä saatava tuotto lahjoitetaan hyviin kohteisiin, muun muassa oman seurakunnan diakoniatyölle ja Yhteisvastuukeräykseen.


Minna Kolistaja Minna Kolistaja

Tyrnävä oli aiemmin jaettu kylittäin kinkeripiireihin. Kukin kinkeripiiri valitsi kinkereillä oman diakoniakylätoimikunnan, joka toimi linkkinä seurakunnan diakoniatyöntekijään.

– Ne siis ilmoittivat havaitsemastaan avuntarpeesta kylällä edelleen seurakuntaan, kertoo Tyrnävän seurakunnan diakoniatyöntekijä Riitta Pesonen.

Kylätoimikunnat järjestivät kaikille avoimia diakoniatilaisuuksia, joissa tehtiin käsitöitä ja järjestettiin arpajaisia hyväntekeväisyysmielessä.

– Diakoniailloilla oli yhteisöllinen merkitys. Vielä 1980-luvulla tilaisuuksissa oli paljon kaikenikäisiä kävijöitä, muistaa Tyrnävällä 1984 aloittanut Pesonen.

Sittemmin toiminta on hiipunut.

– Aiemmin kokoonnuttiin ihmisten kodeissa, nykyisin siihen on iso kynnys. Ihmisillä on nykyisin myös enemmän menoja, Pesonen listaa.

Tyrnävällä on kuitenkin edelleen kolme toimivaa diakoniakylätoimikuntaa.

Murto–Ojakylä–Juurussuon diakoniapiiri kokoontuu säännöllisesti. Rahaa se kerää käsitöitä tehden ja arpajaisia järjestäen.

Suutarinkylän–Ylipään diakoniakylätoimikunta ei järjestä avoimia yhteisiä iltoja vaan tietty vakioporukka järjestää yhdessä myyjäisiä diakoniatyön hyväksi sekä käy laulamassa laitoksissa asuville vanhuksille.

Temmeksen kappelin diakonian ja lähetyksen kylätoimikunta puolestaan järjestää muun muassa toivevirsi-iltoja Yhteisvastuukeräyksen hyväksi sekä muistaa alueensa yli 70-vuotiaita joulun alla kotikäynnein ja kahvipaketein.

Kaikki diakoniakylätoimikunnat lahjoittavat myös varoja seurakunnan diakoniatyön käyttöön vähävaraisten perheiden auttamiseen.

– Kullakin kolmella on ihan omanlaistaan toimintaa, Pesonen iloitsee.

Samalla häntä hiukan huolettaa diakoniakylätoimikuntien toiminnan jatkuvuus.

Murto-Ojakylä–Juurussuon diakoniapiirikerää rahaa arpajaisilla ja käsitöillä

”Kiitos pakkasista paukkuvista, nuoskapäivistä ja pyrysäistä, kiitos puista lumihuurteisista, tähdistä öisen taivaan…”  Murto-Ojakylä-Juurussuon diakoniapiirissä Tyrnävällä lauletaan tällä kertaa uudempia virsiä.

Joka toinen viikko kokoontuvaan diakoniapiiriin saadaan joka kerraksi joku seurakunnan työntekijöistä. Tällä kertaa vieraaksi on saatu kanttori Pentti Korkiakoski.

– Ohjelma määräytyy työntekijän mukaan. Minä kanttorina mielellään laulan ja laulatan, Korkiakoski sanoo ja jakaa laulujen sanoja.

Diakoniapiiri kokoontuu joka toinen keskiviikko Murron kerhotilassa.

– Montako vuotta me ollaankaan tässä oltu? Ikosen Leilan aikaan tämä tila jo vuokrattiin seurakunnalle ja sen jälkeen ehti Liikasen Timokin olla kirkkoherrana.

Maija Vähäkangas, Laina Kontinen, Kirsti Lautaoja ja Eeva Nisula päätyvät kanttorin kanssa siihen, että Kauttarannan vuokratila on ollut piirin kokoontumispaikkana jo yli 10 vuotta.

Alun alkaen diakoniapiiri kokoontui tyrnäväläisten kodeissa.

Ihan tarkkaa alkamisvuotta ei muista kukaan. Kirsti Lautaoja muistaa kuitenkin lähteneensä ensi kertoja diakoniapiiriin vuonna 1955.

Kotilan Alli oli silloin vetäjänä.

– Alun perin piiri kokoontui iltaisin.Mutta kun kävijät tulivat eläkeikään, Alli sanoi, että eikös meillä ole aikaa kokoontua päivälläkin.

Arpajaisia järjestettiin diakoniapiireissä jo 1950-luvulla ja sama käytäntö on Murto–Ojakylä–Juurussuon diakoniapiirissä yhä. Kukin vuorollaan on emäntä, joka tuo jotakin kahvin kanssa tarjottavaksi sekä pieniä arpajaispalkintoja. Arpa maksaa euron ja joka arpa voittaa.

Vaikka piirimme ei ole iso, olemme keränneet suhteellisen hyvin rahaa, sanovat Maija Vähäkangas, Laina Kontinen, Eeva Nisula ja Kirsti Lautaoja.

 

Tapaamisissa syntyy villasukkia ja vanttuita. Niitä on myyty joulun alla pidettävissä yhteismyyjäisissä ja annettu seurakunnan diakoniatyölle diakonia-asiakkaiden joulupaketteihin lisättäväksi. Myös 70 vuotta täyttäneille jaetaan pienenä joulumuistamisena diakoniapiiriläisten valmistamat sukat.

Myyntituotto käytetään hyväntekeväisyyteen. Lahjoitettu on muun muassa Yhteisvastuukeräykseen ja oman paikkakunnan diakoniatyölle.

– Joka vuosi lahjoitamme 500 euron edestä, Eeva Nisula sanoo.

Tervetuloa uudetkin mukaan – ovi on auki!

Diakoniapiiri on kokoontunut vuosikymmenien ajan keskeytyksettä. Aina kokoontumisia ei ole ollut yhtä säännöllisesti kuin nyt, mutta katkeamaan perinne ei ole koskaan päässyt.

Naiset toivovat, että piiri voi jatkua.

– Tämä on meille sellainen virkistyskerho. On mukava tavata täällä kun enää ei juuri kyläillä.

– Tervetuloa uudetkin mukaan, ovi on auki!

– Joskus kuulee sanottavan, että en tule kun en osaa tehdä käsitöitä. Tai että en koe olevani vielä niin vanha. Mutta ei tarvitse osata käsitöitä eikä olla vanha! Paikkakunnalla on paljon nuoria kotiäitejä, jotka voisivat käydä täällä. Saa tänne tuoda lapsiakin matkaan, naiset juttelevat.

Ja mukaan saa tulla, vaikka ei asuisi Murto–Ojakylä–Juurussuo -alueella.

– On täällä käyty kirkonkylältäkin.

Kanttori laulaa ja laulattaa.

 

 

Lue lisää aiheesta:

Kirkko ja usko Tyrnävän seurakunta Yleinen