Inkeri Ahola viimeistelee korvapuusteja, Sirkka Puusaari nostelee paistuneita pikkupullia jäähtymään. Oikealla lähetyssihteeri Sanna Mettovaara.

Pullat ja sämpylät uunista ulos

23.2.18

Joka kuukauden viimeisenä perjantaina aamuseitsemältä vapaaehtoiset ryhtyvät leipomaan Limingassa lähetystyön hyväksi.


Aamukymmeneltä jäähtymässä on jo useampia kuivakakkuja sekä peltikaupalla sämpylöitä ja pullia.

Leivontatarvikkeet on palautettu paikoilleen kaappeihin, kulhot on tiskattu, työpöytiä pyyhitään puhtaiksi leipomisen jäljistä. Viimeiset sämpylät viihtyvät vielä uunissa saamassa väriä pintaansa.

Inkeri Ahola, Tuula Uitto, Maija Kannisto, Sirpa Saariaho ja Sirkka Puusaari tulevat perjantaiaamuisin Limingan seurakuntatalon keittiölle leipomaan hyvän asian puolesta.

Huomaa, että tämä porukka on häärännyt yhdessä keittiössä ennenkin. Limingassa onkin jo kohta kymmenkunta vuotta myyty leivonnaisia lähetystyön hyväksi.

– Järjestimme aiemmin isoja arpajaisia. Palkinnoissa oli kova kerääminen ja kun luvatkin piti alkaa hakea Oulusta asti, rupesimme miettimään, keksisimmekö jotakin muuta, Inkeri Ahola kertoo.

Tilalle tuli Perjantaipulla.

Naiset muistelevat, että tapahtuman nimeä makusteltiin jonkin verran, muistuttaahan se aika lailla erästä ihan toisenlaista ”perjantaituotetta”. Nimi tuntui kuitenkin sointuvalta ja on jäänyt käyttöön.

Tansanialaisia banaanikakkuja leipoivat Tuula Uitto ja Sirpa Saariaho.

Jos Perjantaipullaa haluaa, marketin edustalla kannattaa olla kahdelta

Vapaaehtoiset leipojat aloittavat seurakunnan keittiöllä myyntipäivän aamuna kello seitsemän tietämissä. Kakut, pullat, kääretortut, leivät ja muut herkut kaupitellaan samana päivänä paikallisen kaupan edustalla.

Vakiasiakkaat tietävät tulla paikalle hyvissä ajoin, heti kahdeksi. Niin kannattaa toimia muidenkin:

– Monesti huomaamme, että hups: varttitunti ja kaikki meni! naiset hymyilevät.

Lähetyssihteeri Sanna Mettovaara pitää perjantaipullan myymistä kylänraitilla hyvänä ideana.

– Olemme siellä, missä ihmisiä on jo valmiiksi ja kohtaamme sellaisiakin liminkalaisia, joita emme muutoin ehkä kohtaisi.

Lähetyssihteerin kanssa myyntipöydän takana on usein myös lähetyspappi Aino Pieskä.

 

Myyntituotto menee oman  seurakunnan nimikkolähetystyölle

Myyntituotolla rahoitetaan  seurakunnan nimikkolähetystyötä, muun muassa pakistanilaisen koulun toimintaa.

– Meitä motivoi mukaan halu auttaa. Tämä on meidän varainhankintaamme lähetystyölle, sanoo pitkään lähetystyön vapaaehtoisena toiminut Inkeri.

– Ja onhan meillä täällä keskenämme kivaa. Tämä on meidän yhteytemme. Emme me oikeastaan muualla näe kuin täällä keittiöllä. Leivonnan lomassa ehtii hyvin jutella.

Perjantaipulla-porukasta jokainen on jollain tapaa lähetysaktiivi.

Sama porukka keittää kesällä myyntiin juhannusjuustoa, valmistaa syksyllä isänpäivälounasta, talvella huolehtii myytävää joulun alla pidettävään tapahtumaan.

Leivontaporukka on pysynyt pitkään suunnilleen sama. Uudet tekijät toivotetaan tervetulleiksi.

– Turha arkailla, mukaan vaan, Tuula Uitto kannustaa.

Leivonnaisia myydään lähetystyön hyväksi Limingan S-marketin edessä joka kuukauden viimeisenä perjantaina kello 14 alkaen.

Lue lisää aiheesta:

Limingan seurakunta Yleinen