Kuva: Oulunsalon Virtuaalikirkko 4.2. Oulunsalon eläkeläisten vapaaehtoisena kahvia tarjoili Mirja Vahera.
Mirja Vahera tarjoili kahvia jumalanpalveluksen jälkeisillä pystykahveilla kirkon perällä.

Pyhäpäivän parhaat hetket

14.2.18

Virtuaalikirkon lähetys ja pystykahvit syntyvät vapaaehtoisvoimin Oulunsalossa. Eri toiminnoissa on mukana liki 70 seurakuntalaista.


Elsi Salovaara Elsi Salovaara

Puoli tuntia ennen messun alkua Oulunsalon kirkon perälle on jo katettu pöytä. Kahvit ovat tippumassa ja leetaakin Mirja Vahera ja Anneli Stefanius lupaavat tarjolle, kun jumalanpalveluksen jälkeen nautitaan kirkkokahvit.

Oulunsalon eläkeläisiä edustavat rouvat kertovat tulleensa seurakunnan toimintaan mukaan, kun kirkkoherra Petri Satomaa otti vapaaehtoistyön puheeksi käydessään heidän kotikulmillaan Varjakan kylätalolla.

– Ja kyllähän me eläkeläiset joudetaan, he tuumaavat nauraen.

Vapaaehtoistöissä on myös kirkkoväärtinä toimiva Leena Karjalainen. Hän on vastassa kirkkoon tulijoita ja jakaa heille virsikirjat. Messussa Karjalainen lukee päivän lukukappaleet Raamatusta.

Jumalanpalveluksen jälkeen kirkon perällä nautittavat pystykahvit ovat kaikkien kolmen mielestä mainio tapa.

– Pystykahveille jäädään herkemmin. Jos kahvit olisivat seurakuntatalossa, väki häviäisi helpommin siihen välille, Karjalainen naurahtaa.

Virtuaalikirkon kameroita ohjataan sakastista

Alttarin takana sijaitsevassa sakastissa Jorma Uusi-Illikainen on asettautunut pienen sivupöydän ääreen. Tietokoneen ruuduilta näkyy kahden kirkkosalin pylväisiin kiinnitetyn kameran välittämää kuvaa.

Lähetys ei ole vielä käynnissä, mutta kun se alkaa, virtuaalikirkkolähetyksen ohjaajana Uusi-Illikainen kääntelee kameroita sakastista käsin. Ohjainnupista, joystickistä, hän voi zoomata näkymää lähemmäksi ja kauemmaksi.

Tärkeää on koettaa valita kulloinkin parhaat kuvakulmat.

– Virsien aikana annan kameran usein kiertää ympäri kirkkosalia. Onhan tämä tällaista vähän luovaa työtä, hän naurahtaa.

Toinen vapaaehtoinen ohjaaja on Mika Impiö. Lähetyksiä on keskimäärin kerran kuussa, mutta poikkeuksiakin on, esimerkiksi joulukuussa kamerat kävivät kolmena päivänä.

Uusi-Illikainen on ollut seurakunnan vapaaehtoisena 11 vuotta. Virtuaalikirkon lähetyksiä hän on ollut tekemässä alusta saakka, vuodesta 2015 alkaen. Seuraava vuonna seurakunta investoi kahteen kameraan ja alkoi vastata lähetyksistä itse.

– Kolmas kamera olisi kyllä hyvä. Sen voisi sijoittaa niin, että se kuvaisi alttarilta kirkkosaliin päin, Uusi-Illikainen pohtii.

Vapaaehtoisia riittää myös Kyläkamarille

Jorma Uusi-Illikaisen vapaa-aikaa on kulunut myös kamari-isäntänä seurakunnan keskellä kylää olevassa Kyläkamarissa. Hän ei ole ainoa, sillä pelkästään Kyläkamarin toiminnoissa on mukana kolmisenkymmentä vapaaehtoista.

– Lisäksi kirkkoväärteinä, arkunkantajina ja ehtoollisavustajina toimii 38 vapaaehtoista. Muutama vapaaehtoinen on mukana molemmissa, hän kehaisee.

Lukemat ovat Uusi-Illikaisella hallussa, sillä hän on myös vapaaehtoistoimintaa suunnittelevan ja vapaaehtoisten jaksamisesta huolehtivan tukiryhmän puheenjohtaja. Mukana ryhmässä ovat myös seurakunnan molemmat diakoniatyöntekijät ja kaksi muuta vapaaehtoista.

– Meillä on kyllä todella hyvät diakonissat, hän kehaisee sakastiin saapuvia Riitta Markus-Wikstedtiä ja Katriina Sipilää.

Messussa avustajina toimivat diakoniatyöntekijät kertovat, että ihmisiä pyydetään mukaan vapaaehtoistyöhön nimenomaan kasvokkain. Tavoite on saada messuihin ja tapahtumiin kahvinkeittäjiä esimerkiksi eri yhdistyksistä.

Pieni kirkko suurten joukossa

– Kello on viittä vaille, seurakuntamestari Matti Santaniemi toteaa tullessaan sakastiin.

Pian on yhteisen rukouksen aika. Sitä ennen Santaniemi ja Uusi-Illikainen varmistavat, että lähetys osoitteessa www.virtuaalikirkko.fi on käynnistynyt.

– Ollaanhan me hyvässä seurassa, kun muut lähetyspaikat ovat lähinnä tuomiokirkkoja, he tuumaavat.

Lähetys alkaa urkuparvelta, josta katsojille välittyy näkymä urkuja soittavasta kanttori Anna-Kaisa Pitkäsestä. Alkumusiikin aikana Uusi-Illikainen zoomaa toisen kameran näkymän kohdilleen.

Kun pastori Jukka Joensuu kävelee alttarille aloittaakseen messun, kuvakulma vaihtuu. Kakkoskameraan taltioituu pastorin lisäksi koko puoliympyrän muotoinen alttarialue.

– Tykkään siitä, että alttaritaulu näkyy kokonaan, Uusi-Illikainen perustelee.

 

Virsien aikana annan kameran usein kiertää ympäri kirkkosalia.

Jorma Uusi-Illikainen

Virtuaalikirkko

Virtuaalikirkon kautta voi seurata messuja Oulun, Kuopion ja Turun tuomiokirkoista sekä Oulunsalon ja Hailuodon kirkoista.
Sivustolle on taltioitu myös konsertteja, seminaareja ja paneelikeskusteluja.
Katsominen on ilmaista ja se onnistuu ympäri maailman www.virtuaalikirkko.fi.

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Oulunsalon seurakunta