Kuva: Ruoka-avun jakoa Toppila-Centerissä.
Ruoka-avun jakoa Toppila-Centerissä.

Saako ruoka-avun sisältöä arvostella?

20.2.18


Antti Karvonen Mikko Saukkonen

SPR ja Oulun helluntaiseurakunta jakavat vuoroviikoin ruoka-apua Toppila-Centerissä. Paikan toiminnanjohtaja Mikko Saukkonen kirjoitti helmikuun alussa Facebookissa kokemuksestaan, jossa avunsaaja kritisoi pussin sisältöä.

 

Mikko Saukkonen, onko köyhällä varaa valittaa ruoka-avusta?

– Lähtökohtaisesti olettaisi ihmisten olevan tyytyväisiä ja kiitollisia, koska heille tarjotaan mahdollisuus ruoka-apuun. Ihmiset ymmärtävät, että ruoan kerääminen, varastointi ja jakelu vaativat runsaasti aikaa vapaaehtoisilta. Vapaaehtoiset tekevät työtä hyvää hyvyyttään. Palkkioksi riittää kiitos.

– Monet vapaaehtoisista ovat myös itse ruoka-avun tarpeessa johtuen työttömyydestä, sairaudesta ja pienestä eläkkeestä. Toissa viikolla tapahtuneessa jakelussa saimme kritiikkiä yhdeltä avunsaajalta, kun kassissa oli hänen mielestään liikaa leipää.

 

Otatteko vastaan palautetta ruoka-avun sisällöstä?

– Otamme toki palautetta. Itse emme voi vaikuttaa lahjoitettujen elintarvikkeiden määrään ja laatuun. Saamme paljon kiitosta suoraan asiakkailta, koska meillä on yleensä tarjolla kaikkia elintarvikeryhmiä. Pyrimme huomioimaan myös erityisruokavaliot esimerkiksi uskontoon ja allergioihin liittyen.

 

Mitä kautta saatte jakamanne ruuan?

– Kierrämme pakettiautolla neljänä päivänä viikossa keräämässä elintarvikkeita tavarataloista Kiimingistä ja Haukiputaalta.

 

Miten ruoka-avun sisältö teillä valitaan?

– Jaamme kaiken sen mitä saamme kaupoista jakopäivään mennessä. Tähän asti olemme jakaneet kahden viikon välein. Tällä viikolla siirrymme kerran kuukaudessa tapahtuvaan jakoon, koska lahjoitusruokien määrä on pudonnut noin puoleen viime vuoteen verrattuna. Haluamme tarjota kaikille asiakkaille mahdollisuuden ruoka-apuun, kun he tulevat seurakuntaamme Soppakirkko-tilaisuuteen.

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä