Kuva: Tot ADP

'Female Circumciser Lays Down Her Tools'  Before downing her tools, this circumciser, Divinah Murkomen, aged 50 circumcised 500 of the 800 girls circumcised in Marakwet District in December 1999.  She put down her tools - a knife and a razor blade --  at the encouragement of NGOs like World Vision, who enlightened her on the myriad hazards associated with FGM.  

Female circumcision is a deeply rooted cultural practice in Kenya.  World Vision Kenya has developed an alternative initiation ceremony that maintains the important period of older women sharing their knowledge and advice with the young girl, without genital mutilation taking place.  For twenty years, the women of the Tot region in Kenya have called on Divinah Murkomen to circumcise their daughters.  Now Divinah has renounced her trade and insists her two younger daughters will not be circumcised.   

Africa 

color

horizontal
Tyttöjen sukuelimien silpominen kuuluu aikuistumisjuhlaan monissa Länsi-Afrikan ja Lähi-idän maissa.

Tieto vähentää sukuelinten silpomisia

16.2.18

Niin vieraalta tai barbaariselta kuin silpominen meistä kuulostaakin, tavan kauhistelu tai tuomitseminen ei auta yhtään, sanoo Annette Gothóni.


Teksti: Minna Kolistaja . Kuvat: Winnie Ogana .

Tyttöjen sukuelinten silpominen on yleistä vielä kymmenissä etupäässä Länsi-Afrikan ja Lähi-idän maissa, vaikka se kielletään kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa.

Kansainvälisten järjestöjen silpomisen vastainen työ alkaa kuitenkin vähitellen tuottaa tulosta.

Esimerkiksi kehitysyhteistyöjärjestö World Vision on saanut aikaan hyviä tuloksia kouluttamalla yhteisöjä ja järjestämällä vaihtoehtoisia aikuistumisriittejä.

Silpominen on vanha kulttuurinen käytäntö, jossa tyttöjen ulkoiset sukuelimet poistetaan osittain tai kokonaan.

Ilman puudutusta ja sterilointia alkeellisin työvälinein tehtävä toimenpide aiheuttaa tytöille kärsimystä ja monenlaisia terveysongelmia.

Lisäksi se käytännössä tarkoittaa lapsuuden loppumista: silvottu tyttö lopettaa koulunkäynnin ja yleensä avioituu nuorena.

 

Miksi silpomista tehdään?

Suomen World Visionin ohjelmajohtaja Annette Gothóni sanoo, että niin vieraalta tai barbaariselta kuin silpominen meistä kuulostaakin, tavan kauhistelu tai tuomitseminen ei auta yhtään.

Jotta tapa saadaan loppumaan, pitää ymmärtää, mitkä syyt siihen johtavat.

– On tärkeää huomata, että taustalla on vanhempien rakkaus lastaan kohtaan: vanhemmat haluavat turvata tyttärilleen parhaan mahdollisen tulevaisuuden.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tytön pitää päästä naimisiin. Ellei tyttö ole käynyt läpi naisten ympärileikkaukseksi kutsuttua toimenpidettä, aviopuolisoa on vaikea löytää.

 

On tärkeä kertoa, että myös ei-silvottu pärjää elämässä

Yhteisöjensä ensimmäiset ei-silvotut tytöt ovat Gothónin mukaan tärkeitä roolimalleja:

– Kun nämä tytöt pääsevät opiskelemaan ja töihin, he hälventävät pelkoa siitä, että ilman silpomista tytöllä olisi elämässä huonommat mahdollisuudet kuin hänellä silvottuna olisi.

Ikivanha perinne menettää jalansijaa sitä mukaa, kun yhteisöjä koulutetaan ja yksittäiset rohkeat ihmiset vievät tietoutta eteenpäin.

Silpomisen vastustajiksi on tärkeä saada myös yhteisöjen miehet, pojat ja uskonnolliset johtajat.

– Kulttuuristen käytäntöjen muuttaminen vie aikaa, Gothóni tietää.

World Vision on kampanjoinut silpomista vastaan Keniassa 1990-luvulta saakka.

– Kun aloitimme, yli 95 prosenttia alueen tytöistä joutui silvotuksi. Nyt luku on vajaat 60 prosenttia.

 

Aikuistumista juhlitaan isolla joukolla

– Iäkäs kenialaismies totesi kerran minulle, että ei silpomista saa lopettaa – siinähän väki menettäisi vuoden parhaat juhlat. World Vision on onnistunut näyttämään, että aikuistumista voi juhlia toisinkin, Gothóni sanoo.

Afrikassa vanhemmat naiset ovat perinteisesti kertoneet tytöille, minkälaista on elää naisena: mennä naimisiin, tulla äidiksi, hoitaa lapsia. Tämän jälkeen tyttöjen sukuelimet on silvottu aikuistumisen kunniaksi järjestetyissä isoissa juhlissa.

Uudessa mallissa juhlaa edeltää viikon mittainen koulutus, jossa tytöille – ja nykyisin myös pojille – kerrotaan sukuelinten silpomista seuraavista haitoista ja annetaan terveyskasvatusta.

Gothóni oli viime joulukuussa paikalla länsikenialaisen koulun pihalla pidetyssä aikuistumisjuhlassa.

Tytöt ja pojat kävelivät sinne kylän läpi kulkueena, joka tanssi, lauloi ja kantoi Ei silpomista -kylttiä.

Juhlassa oli paikalla noin tuhat ihmistä, joukossa iso määrä kunniavieraita. Perinteiset ja paikallisille tärkeät juhlallisuudet puheineen ja esityksineen olivat tallella – pois on jätetty vain sukuelimiin kajoaminen.

 

Kampanjalla koulutetaan silpojia uusiin ammatteihin

Gothónin mielestä globaalissa maailmassa ei voi rajata asioita kuulumaan ”meille” ja ”muille”.

– Länsimaalaiselle on vaikea ymmärtää koko silpomiskäytäntöä, mutta silti meidän pitäisi olla kiinnostuneita siitä. Silpominen on räikeä ihmisoikeusloukkaus.

– Huomionarvoista on sekin, että myös Suomessa asuu ihmisiä, jotka ovat läpikäyneet silpomisen tai jotka ovat vaarassa tulla silvotuiksi.

World Vision kampanjoi silpomista vastaan sosiaalisessa mediassa vuosittain helmikuun kahdella ensimmäisellä viikolla.

Pelasta pimppi -keräyksen tuotolla järjestö muun muassa kouluttaa silpojia uusiin ammatteihin ja tukee koulujen yhteyteen rakennuttamiaan tyttöjen turvataloja.

Niihin silvotuksi tulemista pelkäävät tytöt saavat jäädä asumaan lomien ajaksi. Toimenpiteet ajoittuvat usein nuorten loma-aikoihin.

 

Silpomisella on surullisia seurauksia

Noin 200 miljoonaa tällä hetkellä elävää tyttöä ja naista on läpikäynyt sukuelimien silpomisen.

Joka vuosi arviolta 3 miljoonaa tyttöä ja naista joutuu silvotuksi.

Toimenpiteestä seuraa muun muassa hedelmättömyyttä, tulehduksia, kipuja sekä ongelmia kuukautisten, yhdynnän ja synnyttämisen kanssa.

Silpomisen vastaista työtä tekevät muun muassa Unicef, Plan International, Suomen Lähetysseura, Suomen luterilainen evankeliumiyhdistys SLEY sekä World Vision.

 

Vanhemmat haluavat turvata tyttärilleen parhaan mahdollisen tulevaisuuden.

Annette Gothóni

 

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä