Kuva: Emilia Soranta on oululainen kirkkomusiikko.
14.2. kello 19 Oulunsalon kirkon ystävänpäivän konsertissa esiintyvä Emilia Soranta toivoo, että hän voisi edistää lasten mahdollisuuksia soittaa urkuja.

Urut sopivat lapsellekin

12.2.18

Ystävänpäivänä esiintyvä kirkkomuusikko Emilia Soranta haluaisi, että lapsillakin olisi mahdollisuus soittaa urkuja messussa.


Riitta Hirvonen Sanna Krook

Toivon, että ihmiset tulevat toistensa edessä nähdyiksi, huomioon otetuiksi ja ymmärretyiksi juuri sellaisina kuin ovat.

Muun muassa tämä ajatus oululaisella kirkkomuusikolla Emilia Sorannalla syntyy sanasta ystävyys.

Soranta soittaa urkuja ja pianoa ystävänpäivän konsertissa 14. helmikuuta, Oulunsalossa. Tilaisuudessa laulaa sopraano Henna-Mari Sivula. Naiset ovat julkaisseet yhdessä Katseeni kohotan -virsilevyn. Levyltä tuttua, naisia puhutellutta musiikkia kuullaan myös Oulunsalon kirkon musiikkihetkessä.

Vaikka tilaisuuden ajankohta on ystävänpäivä, konsertin musiikkia yhdistää ennen muuta Yhteisvastuukeräyksen tämänkeväinen aihe, nälkä. Naiset laulavat leivästä ja Jumalan huolenpidosta, toivosta. Ohjelmistoon kuuluvat muun muassa laulut Leivästä enkelten ja Suojelusenkeli.

Soranta on opiskellut kirkkomuusikoksi Sibelius Akatemiassa. Tutkielmassaan opintoja varten hän selvitti naisten ja miesten suhtautumiseroja urku-improvisointiin.

– Hieman yksinkertaistetusti sanottuna voi todeta, että miehet ovat naisia rohkeampia urkuimprovisointiin. Miksi näin on? Se vaatisi lisää tutkimusta. Soranta itse on kiinnostunut improvisoinnista uruilla.

Sorannalla on tällä hetkellä useita kiinnostuksen kohteita ja haaveita. Hän haluaisi selvittää, miten lapset voisivat olla aiempaa enemmän mukana jumalanpalveluksen musiikissa.

– Lapsia on totuttu kirkoissa näkemään lapsikuoroissa, mutta voisivatko he olla mukana myös soitossa – ja nimenomaan urkujen soittamisessa. Tämä olisi kiinnostava uusi aluevaltaus.

Karjasillan kirkon urkujen erikoisuus, lasten jalkio, ihastuttaa Sorantaa. Erityinen jalkio mahdollistaa sen, että lapsikin pystyy soittamaan urkuja.

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Oulunsalon seurakunta