Kuva: Uma Nissi
Uma Nissi on tutkinut nuorten ystävyyden kehittymistä kiireettömässä yhdessä olossa.

Ystävyys kukkii joutilaisuudesta

13.2.18

Nuorten yhteisöllisyyttä tutkinut kasvatustieteen tohtori Uma Nissi toteaa kiireettömän ajanvieton mahdollistavan yhteyden itseen ja toisiin ihmisiin.


Marita Ahlgren Sanna Krook

Kyseenalaista kaikua herättävällä joutilaisuudella on tärkeä merkitys ihmissuhteiden synnyssä ja niiden ylläpitämisessä.

– Joutilaisuuden hetkenä ihminen on läsnä, hän on päässyt perille. Tilaan, jossa ei ole jatkuvaa suorittamisen tunnetta. Tuo tila antaa hyvän mahdollisuuden uusien ihmissuhteiden syntymiselle, Nissi kertoo.

Toisaalta joutilaisuuden hetket lujittavat jo olemassa olevaa ystävyyssuhdetta. Joutilaisuudessa ymmärrys ystävää kohtaan lisääntyy ja kiireessä helposti syntyvien väärinkäsitysten mahdollisuus pienenee.

Parhaimmillaan joutilas hetki luo syvää yhteyttä ihmisten välille. Levollisuus lisää uskallusta ilmaista itseään.

– Useimmat tietävät, millaista on, kun jutellaan tuntikausia toisen pötkötellessä sohvalla ja toisen lojuessa nojatuolissa ja kun välillä juodaan vaikka kahvia. Vuosien varrella elämäntilanteet vaihtelevat, mutta kiireettömyyden avulla keskusteluyhteys pysyy yllä.

Perheissäkin aikaa läheisyydelle

Uma Nissi tutki toissa vuonna julkaistussa väitöstutkimuksessaan nuorten yhteisöllisyyskokemuksia 1990-luvun Ylikiimingin Juopulin kyläyhteisössä. Tutkimushetkellä jo aikuistuneet haastateltavat kokivat, että pieni kyläyhteisö lisäsi ymmärrystä erilaisia ihmisiä kohtaan.

Kun nuoret kokoontuivat, he hakeutuivat toistensa lähelle huolimatta tarjolla olleen tilan koosta. Fyysinen läheisyys lisäsi empatiaa ja hyväksynnän tunnetta.

Tämän haastateltavat kokivat heijastuvan myös aikuisuuteen. Kun nuorena oli tultava toimeen kaikkien kanssa, ei aikuisenakaan halunnut hakeutua samanmielisistä ihmisistä koostuviin kuppikuntiin.

Joutilaisuuden synnyttämää läsnäoloa Nissi peräänkuuluttaa myös perhe-elämään. Kylki kyljessä kyhnääminen on tärkeää, sillä se osoittaa lapselle hyväksyntää.

– Läheisyydellä on suuri merkitys itsetuntemuksen, sosiaalisen älykkyyden ja stressinsietokyvyn kannalta. Kun perheissä on paljon joutilasta aikaa, se tyydyttää lapsen läheisyyden tarvetta ja kasvattaa luottamusta ihmisiin ja maailmaan. Samaa pätee myös puolisoiden väliseen suhteeseen.

Joutilaisuuden saavuttaminen ei ole itsestäänselvyys, vaan vaatii tietoisia valintoja.

Uma Nissi toteaa, että työt ja koulu on hoidettava, mutta näiden ulkopuolella olisi aikataulutettujen harrastusten sijaan hyvä valita mahdollisimman usein joutilaisuus eli läsnäolo. Se voi olla yllättävän antoisaa.

– Joutilaisuudessa keskustelu etenee vapaasti ja syntyy puheen virta. Tuollaisessa tilassa voi syntyä ties minkälaisia oivalluksia asioista ja elämästä.

Kiireettömyyden avulla keskusteluyhteys pysyy yllä.

Uma Nissi

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä