Kuva: Erkki Lyijynen
Erkki Lyijynen viihtyy luonnon helmassa.

Erkki Lyijysen kädet ovat lähiruoassa

22.3.18

Kotiviljelystä on aina lisää opittavaa, kokenut pienviljelijä myöntää avoimesti.


Riitta Hirvonen Lyijysen kotiarkisto

Puutarhaopettaja, eläkeläinen Erkki Lyijynen kertoo Muhoksen seurakuntatalolla ensi lauantaina 24. maaliskuuta lähiruoan kasvatuksesta.

Lyijysen aihe, lähiruoka, iskee takuulla ajankohtaiseen trendiin: onpa lähi- ja luomuruoan sanottu muuttavan koko ruoan valtavirtaa.

Vaikka lähiruoalle on tällä hetkellä kova kysyntä, näin ei ole aina ollut.

– Kun lopettelin työuraani 2001, asia ei ollut tapetilla ainakaan niissä kysymyksissä, joita minulle esitettiin. Silloin elettiin aikaa, jolloin mietittiin, saako ruoan kotimaisuutta ylipäänsä nostaa esille mainonnassa. Oltiin EU:ssa, Lyijynen muistelee.

Lähiruoasta Lyijynen voi puhua oman kokemuksensa perusteella. Pienestä pojasta saakka hän on ollut pienviljelijän roolissa.

– Sotien jälkeen ei pelätty laittaa lapsia töihin, hän naurahtaa.

Tutuksi on tullut muun muassa viljan viljely. Kotipellon ruokaa jauhettiin omalla myllyllä.

Lähiruokaa kasvaa yhä myös kotipihan omenapuissa ja marjapensaissa. Mullasta nousee juurikasveja omiin tarpeisiin.

Vaikka lähiruokakokemusta on miehelle kertynyt huima määrä, sanoo Lyijynen vaatimattomasti, että opeteltavaa riittää yhä. Liian viisaaksi tässä asiassa ei tule, hän tuumaa.

Fanaatikko muhoslainen ei lähiruoan suhteen ole, mutta arvostaa korkealle esimerkiksi tietoa siitä, mitä torjunta-aineita viljelyssä on käytetty.

Lyijynen toimi työssään pitkään Oulun kaupungin puutarhaneuvojana.

Earth hour – Valon hetki la 24.3. klo 20.30–21.30 Muhoksen seurakuntatalolla. Kokoontuminen aluksi seurakuntatalon parkkipaikalle, Kirkkotie 32. Noin kilometrin mittaisen yhteisen kynttilävaelluksen jälkeen iltatee ja keskustelua lähiruoasta.

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Muhoksen seurakunta Näkemyksiä