Kuva: Arkipiispanvaalipaneeli Helsingin Sanomatalossa 1.2.2018. Tapio Luoma.
Kuva on Kiimingin mediarippikoululaisten valitsema. Kirkon kuvapankissa on useita kuvia Tapio Luomasta, mutta tämä otos tuli valituksi tulevan arkkipiispan hymyn vuoksi.

Uusi arkkipiispa kuuntelee rockia

6.3.18

Mitä olette tehneet päästäksenne arkkipiispaksi? Kiimingin mediarippikoululaiset haastattelivat vastavalittua Suomen kirkon uutta arkkipiispaa Tapio Luomaa.


Kiimingin mediarippikoululaiset Markku Pihlaja

Tapio Luoma kertoo nuorille kuuntelevansa klassisen musiikin lisäksi rockia. Hän haluaa lähettää nuorisolle valoisia terveisiä: ”Te osaatte ja pystytte”.

Näitä asioita nuoret kysyivät Luomalta.

Mitä haluatte sanoa Suomen nuorille?

– Luottakaa siihen, että tulevaisuus on valoisa ja että te osaatte ja pystytte kantamaan vastuuta itsestänne ja maastamme.

Mikä oli unelma-ammattinne lapsena?

– Haaveilin lapsena lentäjän tai lääkärin ammatista, mutta jo rippikoulun jälkeen unelmoin papin työstä.

Miksi halusitte arkkipiispaksi?

– Halusin asettua ehdokkaaksi vaalissa, koska niin monet ihmiset pyysivät minua tehtävään ja koska ajattelen, että minulla on annettavaa kirkolle tässä tärkeässä virassa.

Mitä olette tehneet päästäksenne arkkipiispaksi?

– Olen toiminut pitkään pappina kolmessa seurakunnassa ja kuusi vuotta piispana Espoon hiippakunnassa. Olen halunnut tehdä joka paikassa työni niin hyvin kuin olen osannut.

Mitä arkkipiispan tehtäviin kuuluu?

– Arkkipiispa toimii puheenjohtajana kirkkomme tärkeimmissä hallintoelimissä, kuten kirkolliskokouksessa. Hän edustaa kirkkoa esimerkiksi median suuntaan ja pitää yhteyksiä valtiovaltaan. Arkkipiispan tehtäviin kuuluu kuvata sitä, miksi kirkko on olemassa ja mitä se tekee.

Miten haluatte vaikuttaa kirkossa?

– Haluaisin vaikuttaa kirkossamme niin, että usko ja luottamus Jumalaan tuntuisivat suomalaisten mielestä hienoilta ja tavalliseen arkielämään luontevasti liittyviltä asioilta.

Minkälaista musiikkia kuuntelette?

– Pidän monenlaisesta musiikista, klassisesta musiikista iskelmien kautta rockiin.

Mikä on lempiruokanne?

– Makaronilaatikko!

Luoma, 55, aloittaa arkkipiispana kesäkuun alussa.

Olen halunnut tehdä joka paikassa työni niin hyvin kuin olen osannut.

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kiimingin seurakunta