Irma Leiviskän laumassa käydään partioviikolla läpi Pyhän Yrjön tarinaa.

Partiossa saa aikuinenkin hullutella

22.4.18

Pyhännällä partiotoimintaa vetävä Irma Leiviskä iloitsee siitä, että partiossa aikuinenkin saa olla lapsellinen ja leikkimielinen.


Teksti: Minna Kolistaja .

Pyhännän seurakuntatalon yläkerrassa, sudenpentulauman kokouksissa, on viime aikoina revitty antaumuksella sanomalehtiä silpuksi.

– Sanomalehdistä tehtävästä paperimassasta ja katiskaverkosta valmistetaan lohikäärme, selittää Kairanpennut-laumaa johtava Irma Leiviskä.

Ja mihin Pyhännällä lohikäärmettä tarvitaan? Kuvaelmaan Pyhän Yrjänän ja lohikäärmeen kohtaamisesta. Tätä näytelmämuotoista tarinaa suojeluspyhimyksestään partiolaiset perinteisesti esittävät huhtikuussa partioviikolla.

Kun Pyhännän Kairankotkat vuonna 1991 perustettiin, asialla oli joukko aikuisia, jotka toivoivat partiotoimintaa paikkakunnalle. Irma Leiviskä on ainoa yhä mukana olevista perustajajäsenistä.

Viikkotoimintaa on tällä hetkellä kahden ryhmän verran: yksi ryhmä 7–9-vuotiaita sudenpentuja ja yksi ryhmä hiukan vanhempia seikkailijoita.

– Kun lippukunta perustettiin, mukana oli toista sataa partiolaista, mikä pienellä paikkakunnalla on todella paljon. Myös vetäjiä ryhmille riitti.

Nykyisin Pyhännällä on noin 30 ihmistä, jotka ovat jollakin tavalla mukana partiossa, Leiviskä kertoo.

Johtajista on kova pula. Nuoret muuttavat Pyhännältä opintojen perässä muualle. Katse onkin käännetty aikuisiin, joilla ei välttämättä ole kokemusta partiosta, mutta halu mahdollistaa mukava harrastus omille lapsilleen.

– Meillä on jo nyt mukana perhepartiota eli meillä on aikuisia apuohjaajia, jotka tuovat partioon mukanaan omia alle kouluikäisiä lapsiaan. Virallisesti partioon voi tulla 7-vuotiaana.

Leiviskän mukaan tulevana syksynä perhepartiota tehostetaan kyselemällä mukaan vetäjiksi vielä lisää aikuisia, joilla on alle kouluikäisiä lapsia.

Partiotoiminnalla Pyhännällä on ollut ylä- ja alamäkensä.

– Nyt mukana olevat lapset ja nuoret ovat kovin innokkaita. Jos he jatkavat partiossa johtajiksi asti niin se tietää hyvää lippukunnan tulevaisuuden kannalta, Leiviskä iloitsee.

”Imppu” Leiviskän sininen partiohuivi vilkahtaa milloin metsässä, milloin vanhainkodilla.

– Välillä käymme lauman kanssa hiihtämässä, toisinaan vierailemme yksin tai vanhankodeissa asuvien ikäihmisten luona laulamassa. Hiljattain valmistimme lehdistä leikatuista luontokuvista laminoimalla kuvakirjoja muistisairaille vanhuksille.

– Ja luonnossa on aina kiva käydä –  miksipä en samalla ottaisi näitä lapsia sinne mukaani.

Partiolaiset puuhaavat esimerkiksi Tavastkengän koulun lähimetsässä tai Ahvenjärvellä.

Aluksi Irma Leiviskä oli mukana partiossa siksi, että omilla lapsilla olisi mukava harrastus. Nyt osa heistä on itse partiossa ja osa lapsenlapsistakin.

– Nykyisin partio on minulle hyvää vastapainoa työlle, jota teen vanhusten parissa.

– Lasten ja nuorten kanssa saa hullutella ja olla lapsellinen. Ihaninta on keväällä, kun tulvat alkavat. Silloin lähdetään lasten kanssa rämpimään pihalle ja kokeillaan ojien ylittämistä.

Partiossa säilyy leikkimielisyys:

– Jos ajan polkupyörällä suin päin isoon rapakkoon, joku saattaa kysyä, että noinko sinua vielä lapsettaa. No kyllä vaan, Irmaa naurattaa.

 

Partioviikkoa vietetään lippukunnissa kautta maan 23.– 29. huhtikuuta.

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Siikalatvan seurakunta Yleinen