Kuva: Haukiputaan seurakunnan vanhaa hautausmaataryhdyttiin tutkimaan keväällä 2018.
Magnetometri-laitteen tuomaa tulosta tutkivat Elena Maskulin (vas.) Jasmin Puska, Jari Moisio, Noora Perälä ja Artturi Kerola. Moisio on Oulun yliopiston erikoistutkija, muut ovat opiskelijoita.

Hautausmaa on elämys

31.5.18

Haukiputaalla skannataan vanhaa hautausmaata. Alueen uudelleen käyttö harkinnassa, putaalaisten muistoja tarvitaan tutkimustyöhön.


Riitta Hirvonen Riitta Hirvonen

Millainen elämys vanha, yli sata vuotta käytöstä pois ollut hautausmaa voisi olla sen jälkeen, kun se otetaan uudelleen käyttöön?

Voisiko aluetta kiertää kaunis polku, jonka varrelle sijoitetuilla penkeillä olisi hyvä istahtaa ja antaa sydämen lyöntien rauhoittua?

Rauhoittavan olotilan tavoittaa helposti Haukiputaan vanhalla hautausmaalla. Moni asia saa siellä oikeat mittasuhteet, ainakin kun paikalle osuu silloin, kun lähikirkon kellot soittavat kuolinilmoituksen. Sanomakellojen viesti on selvä: jälleen kerran yhden seurakuntalaisen ajallinen elämä on tullut päätepisteeseen.

 

Hautausmaasta tuli opiskelijoiden tutkimuskohde

Haukiputaan vanhalla hautausmaalla Kirkkotiellä tehdään parhaillaan tutkimuksia. Tarkoitus on kartoittaa alueelta löytyvät haudat, niiden ikä sekä hautamuistomerkit, hautausmaan vanhat polut, kasvisto sekä puusto.

Kesäkuun alkuun kestävissä tutkimuksissa ei kajota maaperään, vaan menetelminä käytetään muun muassa laserskannausta ja maatutkausta.

Kenttätyötä paikan päällä tekee parin viikon ajan ryhmä Oulun yliopiston arkeologian ja kulttuuriantropologian kandivaiheen opiskelijoita työelämäkurssillaan.

Oulun seurakuntien suunnitelmissa on hautausmaan mahdollinen uudelleen käyttö uurnahautausmaana. Hehtaarin kokoinen alue on ollut käytössä parin sadan vuoden ajan vuoteen 1890 saakka.

Vaikka hautauksia ei ole vanhalla hautausmaalla tehty vuosisataan, virallisesti sitä ei ole koskaan lakkautettu.

 

Seurakunnan ja yliopiston intressit osuivat yhteen

Haukiputaan vanhalla hautausmaalla on vieraillut tutkimuksen aikana innokkaasti myös Oulun seurakuntien hautaustoimen päällikkö Tuomo Vuontisjärvi. Myös hänet vanha, 128 vuotta käyttämättömänä ollut paikka on hiljentänyt tunnelmallaan.

Kun Oulun yliopistolta alkuvuodesta otettiin yhteyttä Vuontisjärveen hautausmaan tutkimuksien käynnistämiseksi, oli seurakunnan mieluista suostua asiaan.

Pitkään – jo silloin kun Haukiputaan seurakunta ei ollut vielä osa Oulun seurakuntayhtymää – suunnitelmissa oli ottaa alue uudelleen käyttöön.

Kysymys silloin kuului, millä tavoin tavoitetta pitäisi lähteä viemään eteenpäin.

Yliopiston yhteydenotto antoi vastauksen pohdintaan.

 

Uudelleen käytöllä ei ole kiirettä

Mikään kiire seurakuntayhtymällä ei ole luonnonkauniin hautausmaan suhteen, Vuontisjärvi kertoo.

– Tutkitaan ensin ja tehdään sitten viisaita johtopäätöksiä. Tehokkuusajattelulle ei ole tarvetta.

Kenttätöiden päätyttyä aineisto analysoidaan. Tulokset valmistuvat loppuvuodesta.

Arkeologi Titta Kallio-Seppä ei usko, että tutkimus paljastaa mitään aivan yllättävää, mutta kaikki tieto on tervetullutta, sillä alueelta ei ole olemassa juurikaan vanhaa kirjoitettua tietoa.

Kun uutta tietoa tulee, on mahdollista päivittää muun muassa hautakirjanpitoa vanhan hautausmaan osalta.

 

Kertokaa putaalaiset muistonne ja tietonne

Maastossa tehtävien kartoitusten lisäksi arkeologian ja kulttuuriantropologian opiskelijat haastattelevat paikallisia Haukiputaan vanhaan hautausmaahan liittyvästä perimätiedosta ja hautausmaan nykyisestä merkityksestä.

Arvokasta tietoa paikasta on tähän saakka antanut muun muassa Martti Asunmaa Haukipudas-seurasta.

Tutkimukseen osallistuva Oulun yliopiston lehtori Anneli Meriläinen-Hyvärinen toivoo, että ihmiset rohkaistuisivat kertomaan omia muistojaan ja tietojaan hautausmaasta.

Myös aiheeseen liittyvät valokuvat kiinnostavat Meriläinen-Hyväristä.

Meriläisen yhteystiedot ovat: anneli.merilainen@oulu.fi tai p. 040 592 5380.

 

Tutkitaan ensin ja tehdään sitten viisaita johtopäätöksiä.

Tuomo Vuontisjärvi

Anna palautetta tai jaa tarinasi täällä

 

Lue lisää aiheesta:

Haukiputaan seurakunta Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko