Kuva: RT:n kolumnisti 2018

Outo rakkaus

17.5.18

Me ihmiset käytämme paljon energiaa yritykseen säilyttää kasvomme ja vaikuttaaksemme sosiaalisesti hyväksyttäviltä, pohtii Päivi Jokinen.


Päivi Jokinen Sanna Krook

Kaikille meistä käy aika ajoin niin, että elämä toimii odottamattomalla tavalla. Juuso Kekkonen piti itseään ihan tavallisena heteroseksuaalisena miehenä, kunnes eräänä päivänä hänen tyttöystävänsä kertoi olevansa oikeasti mies. Niin heteromiehestä tulikin Outo Homo.

Kekkosen standup-henkinen monologi vieraili Oulussa, ja ystävien kanssa yleisössä nauroimme kolme tuntia katketaksemme. Kun ihminen näyttää haavoittuvuutensa, alkaa tapahtua jotain ihmeellistä. Kun toinen paljastaa salaisuutensa ja kipeät pisteensä, vieläpä ratkiriemukkaalla tavalla, omakin taakka kevenee.

Outous on aina lähempänä kuin ehkä arvaammekaan. Jokainen on jostain kohtaa elämäänsä keskiverron ulkopuolinen, niin sanotusti outo. Joka väittää olevansa jokaiselta kulmaltaan ”normaali”, on jo itsessään outo! Jos kaikki olisivat keskiarvon mukaisia, maailma jähmettyisi sijoilleen.

Mutta vaikka outous olisikin uusi normaali, me ihmiset käytämme paljon energiaa yritykseen säilyttää kasvomme ja vaikuttaaksemme sosiaalisesti hyväksyttäviltä.

On salaisuuksia, joiden paljastaminen kenellekään toiselle tuntuu mahdottomalta. Entä jos minua syrjitään, entä jos minut tuomitaan, entä jos menetän asemani?

Rakkaus on suurinta ja kauneinta, mitä ihmiselämään kuuluu. Inhimillinen rakkaus tekee meidät osaksi Jumalan rakkautta maan päällä. Jotkut meistä rakastavat eri tavalla kuin valtavirta. On hyvin kipeää, jos ympärillä ei ole tilaa rakastaa omana itsenään.

Kysymykset rakkaudesta eivät aina ole helppoja eikä omankaan outouden kanssa usein pääse helpolla. Onneksi elämäämme kannattelee ohjenuora: Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Rakasta.

 

Kirjoittaja on oululainen äiti, opettaja ja väitöskirjatutkija

Outous on aina lähempänä kuin ehkä arvaammekaan.

Päivi Jokinen

Anna palautetta kolumnista täällä

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Näkemyksiä