Rauhan Tervehdyksen vt. päätoimittaja Rebekka Naatus

Pinkit pojat

17.5.18

Monet pienet pojat joutuvat varhain törmäämään maailmaan, jossa värejä, vaatteita, harrastuksia ja kiinnostuksenkohteita rajataan heiltä vaivihkaa pois.


Nuorisotyöttömyys, kouluvaikeudet, päihdeongelmat ja muut syrjäytymistä ennakoivat tilastot näyttävät pojille ja miehille surkeampia ennusteita kuin tytöille ja naisille. Tämä ei tarkoita sitä, että voitaisiin kategorisesti puhua sukupuolista kahtena ryhmänä, mutta jotakin tilastot kertovat. Monille pojille kasautuu paljon sellaista taakkaa, jota he eivät jaksa kantaa.

Oma havaintoni on, että tyttöjä kannustetaan poikia aktiivisemmin rikkomaan rooleja ja monipuolistamaan kiinnostuksenkohteitaan. Tytöille erilaiset tavat olla ja elää ovat yhä useammin sallittuja ja mahdollisia. Se, mikä perinteisistä poikakulttuureista siirtyy tytöille, on plussaa. Miksi tämä ei toimi toisin päin?

Monet pienet pojat joutuvat varhain törmäämään maailmaan, jossa värejä, vaatteita, harrastuksia ja kiinnostuksenkohteita rajataan heiltä vaivihkaa pois. Olen kuullut ja kohdannut useita kertoja tämän saman esimerkin: pieni poika rakastaa pinkkiä väriä, kunnes hänelle sanotaan riittävän monta kertaa, että pinkki kuuluu tytöille. Pinkistä väristä luopuminen on esimerkki suruista, joita moni poika joutuu selättämään jo hyvissä ajoin ennen kouluikää.

Pojat tulevat varhain tietoiseksi sukupuolestaan, joka tuntuu hylkivän pehmeyttä, kauneutta ja herkkyyttä. Poika oppii tulkitsemaan ne tytöille kuuluvaksi, kun taas pojan kuuluu inhota kaikkea sitä, mikä on siirtynyt tyttöjen reviiriin.

Lapsi on ennen kaikkea lapsi, vasta toissijaisesti tyttö ja poika, jos ollenkaan. Varhaiskasvatusta ja koulujen työtä ohjaavat lait ja ohjeistukset vahvistavat lapsen yksilöllistä ja persoonallista kasvua. Tämä ei ole vain varhaiskasvatuksen ja koulun tehtävä, vaan meistä jokaisen. Sukupuoliroolien väljentäminen on tärkeässä roolissa, kun pyritään vaikuttamaan poikien koulumenestyksen parantamiseen ja syrjäytymisen torjumiseen.

Pinkkiin ihastunut poika on yhtä paljon poika kuin sinisissä kulkevakin.

 

Pojat tulevat varhain tietoiseksi sukupuolestaan, joka tuntuu hylkivän kauneutta ja herkkyyttä.

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Näkemyksiä