Seurakuntien kautta kulkee iso määrä ruokaa apua tarvitseville

15.5.18

Seurakunnat jakavat merkittäviä määriä ruoka-apua. Monelle seurakunnalle on helpompaa tarjota apu ruokakassina kuin aterioina.


Teksti: Minna Kolistaja . Kuvat: Minna Kolistaja .

Seurakuntien kautta kulkee iso määrä ruokaa apua tarvitseville: viime vuonna seurakunnat jakoivat noin 97 000 ruokakassia ja tarjosivat noin 8 000 ateriaa.

Seurakunnat eivät jaa ruoka-apua leipäjonoissa taivasalla vaan esimerkiksi seurakuntien järjestämillä aamupuuroilla, diakonialounailla tai diakoniatyöntekijöiden vastaanotoilla.

Diakoniatyöntekijä Marika Kamps Limingan seurakunnasta sanoo, että luvut ruokakasseista ja ilmaisista aterioista eivät vielä ole ruoka-avun koko totuus.

– Todellisuudessa seurakunnat tarjoavat ruoka-apua vieläkin laajemmin antamalla ostokortteja talousongelmissa oleville.

 

Apua mieluummin elintarvikkeina kuin aterioina

Ruoka-apu koetaan monessa seurakunnassa helpommaksi jakaa elintarvikkeina kuin valmiina aterioina.

Limingassa paikallisten kauppojen lahjoittamaa ruokaa jaetaan kolmesti viikossa:

– Me jaamme ruokaa kerran viikossa ja vapaaseurakunta kahdesti viikossa. Limingassa ruokaa jaetaan todella paljon, Kamps sanoo.

Kampsin mielestä ruokakassi on aterioita parempi tapa auttaa:

– Siitä hyötyy isommasti koko perhe. Limingassa asuu paljon 10–12 lapsen perheitä.

Seurakuntatalolla katetaan kerran viikossa esille aamupala, joka maksaa euron. Varsinaisia ilmaisia aterioita Limingassa ei ole.

Piippolassa Siikalatvalla seurakunnan vapaaehtoiset noutavat paikallisista kaupoista joka päivä lahjoitusruokaa, jonka diakoniatyöntekijä jakaa eteenpäin.

– Toistaiseksi ruoka-apu on jaettu suoraa tarvitsijoille. Kynnys hakea ruokaa avoimesta jakelusta on pienellä paikkakunnalla korkea, sanoo Siikalatvan seurakunnan diakoniatyöntekijä Mervi Karttunen.

Toukokuun alusta lukien ruokahävikkijakelua on toteutettu myös Pyhännällä seurakunnan, kunnan sosiaalityön ja vapaaehtoisten voimin.

Yhteisiä aamupaloja tai aterioita Siikalatvalla ei järjestetä.

– Niiden toteuttamiseen pitäisi olla paljon vapaaehtoisia. Meidän alueellamme on helpompi jakaa ruoka-apu elintarvikkeina, Karttunen katsoo.

 

Tyrnävä ja Liminka jakavat EU-ruokakasseja toukokuussa

EU:n elintarvikekasseja Limingassa jaetaan kahdesti vuodessa.

Viime vuonna jaettiin yli 10 000 kiloa EU-ruokaa yhteistyössä SPR:n ja kunnan kanssa. Täksi vuodeksi on haettu sama määrä EU:n ruokatukea.

Tämän vuoden ensimmäinen ruokajako järjestetään 17. 5. kello 15–17 Limingan osuusmeijerillä.

Myös Tyrnävälle on tulossa EU-ruokatukea.

– Kasseja jaetaan 21.5. kello 16–18 Temmeksen seurakuntatalolla ja 22.5. kello 16–18 Tyrnävän seurakuntatalolla, kertoo diakoniatyöntekijä Riitta Pesonen Tyrnävän seurakunnasta.

Tyrnävällä toteutetaan joka maanantai kello 8.30–9.30 vähävaraisille tarkoitettu puurotarjoilu ja elintarvikkeiden jako lounasravintola Pömilässä.

Lisäksi talviaikaan seurakuntatalolla tarjotaan joka toinen keskiviikko kaiken kansan aamupala, josta kerättävä vapaaehtoinen maksu ohjataan hyväntekeväisyyteen.

 

Yli 90 000 ihmistä sai seurakunnilta ruoka-apua

Viime vuonna EU-elintarviketuen jakelua seurakuntiin koordinoiva Kirkkopalvelut ry sai jaettavakseen noin 600 000 kiloa elintarvikkeita. Seurakuntien ruoka-apua käytti noin 95 000 ihmistä.

Kirkkopalvelut on välittänyt EU-elintarviketukea toiminnan alusta, vuodesta 1996 lähtien.

Tuotteet ovat pitkään säilyviä peruselintarvikkeita: vehnä- ja sämpyläjauhoja, puurohiutaleita, makaronia, hapankorppuja, mysliä ja maitojauhetta. Mukana on myös valmisruokapakkauksia, kuten hernekeittoa, lihasäilykkeitä ja pastaa juustokastikkeen kera.

 

 

 

 

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko Seurakunnat Tyrnävän seurakunta Yleinen