Suomen lipun symboliikka kertoo kenttäpiispalle luonnon haavoittuvuudesta

28.5.18

Kun virallista Suomen lippua kehiteltiin Suomen itsenäistymisen jälkeen, yhtenä vaihtoehtona oli myös punakeltainen leijonalippu, kertoi Suomen Puolustusvoimien kenttäpiispa Pekka Särkiö Rauhan Tervehdyksen arkistohaastatelussa 4. joulukuuta 2013.


Teksti: Katja Kiiskinen . Kuvat: Pixabay .

Itsenäisen Suomemme symbolilla, siniristilipulla on kristillinen tausta.
– Monet suomalaiset eivät välttämättä edes tiedosta sitä, että kyse on kristillisestä rististä. Vaaka-asento voi hämätä, arvelee Suomen Puolustusvoimien kenttäpiispa Pekka Särkiö.
Hänen mukaansa risti muistuttaa meitä kristinuskon arvoista, Jumalan rakkaudesta ja Jeesuksesta, joka on tuonut meille pelastuksen.
– Valtio ei voi sitoutua näin tunnustukselliseen lipun selitykseen. Ristilippu kuitenkin muistuttaa kristinuskon vaikutuksesta kulttuuriimme, sekä lähimmäisenrakkaudesta ja välittämisestä, hyvistä arvoista, joihin haluamme sitoutua.

Värit muistuttavat suhteesta luontoon

Kun virallista Suomen lippua kehiteltiin Suomen itsenäistymisen jälkeen, yhtenä vaihtoehtona oli myös punakeltainen leijonalippu.
– Sinivalkoinen ristitunnus oli käytössä jo Venäjän keisarillisen armeijan laivastossa, mutta sen risti oli andreaan risti, vinoristi. Koska haluttiin tehdä eroa tähän lippuun, otettiin käyttöön latinalainen risti, joka on käytössä muissakin Pohjoismaissa.
Väreinä sininen ja valkoinen ovat puhtaita ja yksinkertaisia.
– Ensimmäisenä tulevat tietenkin mieleen valkoiset hanget ja siniset järvet, Särkiö sanoo.
Hän näkee värien symboliikassa yhteyden nykyaikaan.
– Minusta ne muistuttavat tänä päivänä luontosuhteesta ja luonnon haavoittuvuudesta. Hanget hupenevat ilmaston lämmetessä ja vedet likaantuvat, el­lemme kiinnitä huomiota luonnonsuojeluun. Tämä ei kyllä varmasti silloin aikanaan ollut kenelläkään mielessä, kun lippua mietittiin, Särkiö toteaa.
Hän pitää Suomen lippua yksinkertaisena ja siksi vaikuttavana.
– Nykymaailmassa hallitsevat vahvat värit, kuvien paljous sekä muotojen runsaus. Sinivalkoisuus kuvaa hyvin suomalaisuutta, eikä mieleeni tule kovin montaa lippua, joissa olisi sininen kuvio valkoisella pohjalla.

Lue koko arkistojuttu tästä

Suomen lippu täyttää tänään maanantaina 28. 5. pyöreät sata vuotta.