Kuva: Limingan seurakunnan partiotyöntekijä Make Korhonen ja Niittykärppien 50-vuotishistorian kirjoittanut Sami Rönkkö.
Markku Korhonen ja Sami Rönkkö osoittavat Niittykärppien Kotikolon sijaintia keskellä Limingan pappilan pihapiiriä.

Suomen suurin lippukunta juhlii

3.5.18

Liminkalaisen partiolippukunta Niittykärppien 50-vuotisen taipaleen kunniaksi on koottu historiateos Viimesen päälle timangi, LNK.


Teksti: Elsi Salovaara . Kuvat: Elsi Salovaara .

Historian kokoajana ja kirjan päätoimittajana toimi FM Sami Rönkkö, partiolainen itsekin.

– Moni ei mahda tietää, että Limingan ja Lumijoen seurakuntien yhteydessä toimiva Niittykärpät on nykyisin jäsenmäärältään Suomen suurin lippukunta, Rönkkö sanoo.

Jäsenmäärä lähti nousuun 1980-luvulla. Siihen vaikuttivat asukasluvun kasvu ja seurakunnan panostus partiotoimintaan. Lippukunnalle palkattiin tuolloin kokoaikainen työntekijä.

– Jäsenmäärä on nyt huippulukemissa, kertoo palkallisen pestin saanut partiotyöntekijä Markku ”Make” Korhonen.

Korhonen on ollut loppuvuodesta 1987 alkaen Limingan seurakunnan kokopäiväinen partiotyöntekijä. Hän ei pelkästään tue lippukuntaa, vaan toimii lippukunnan johtajana. Lippukunnan Kotikolo sijaitsee samassa pihapiirissä seurakunnan toimipisteiden kanssa.

Vastuuta on jaettu laajemmalle

Lippukunnan perustajat ovat jo edesmenneitä, mutta historiaa varten Rönkkö haastatteli kymmeniä niittykärppiä. Vanhimmat heistä olivat vuonna 1968 lippukuntaan mukaan tulleita.

Nykyisin Niittykärppiin kuuluu yli 400 partiolaista, pienistä sudenpennuista aikuisiin luotseihin. Vaikka toiminta on virkeää, tulevaisuudesta ei voi olla varma.

Lippukunnan eloisaa toimintaa on kiittäminen pitkälti juuri siitä, että sillä on palkattu työntekijä. Korhonen tietää kokemuksesta, että lippukunnan johtaminen vapaaehtoisena vie kaiken vapaa-ajan.

Hän uskoo, että työntekijän olemassaolo on helpottanut vapaaehtoisten johtajien sitoutumista.

– Viime vuosina olemme organisoineet lippukuntaa uudelleen, toiminta ei ole yhden miehen varassa. Meillä on paljon aikuisia johtajia, Korhonen kiittelee.

Niittykärpät on profiloitunut erätaitolippukunnaksi, jossa vaalitaan vanhoja taitoja. Lippukunta lanseerasi 1980–90-lukujen taitteessa omia suoritusmerkkejä, kuten sadan kilometrin kävelyn ja selviytyminen luonnossa luonnon omilla antimilla.

Henki pysynyt samana vuosikymmenet

Oulun yliopistossa historiaa lukeneelle Rönkölle tilaustyö historiikin kokoajana oli mieluinen.

Takana hänellä on muutama vuosi Pohjois-Pohjanmaan partioperinneyhdistyksessä, jossa hän on päässyt tekemään konkareiden kanssa partion historiaan liittyvää lehteä. Kotipitäjänsä Limingan historiaan Rönkkö perehtyi gradua tehdessään.

Niittykärppien historiaa Rönkön apuna kokosi toimituskunta, johon kuului muun muassa toimitussihteeri ja kuvatoimittaja, hekin niittykärppiä.

 

Kaikki kovimmat jätkät olivat partiossa.

Sami Rönkkö

 

Rönkön mukaan monien kirjaan haastateltujen niittykärppien tarinat muistuttavat hänen omia kokemuksiaan lippukunnasta, vaikka ne ovatkin eri vuosikymmeniltä.

– Moni kertoi saaneensa partiosta rakennusaineita koko loppuelämälleen. He puhuivat samaa kieltä kuin minä. Jokin on säilynyt samana.

Rönkön yksi oma muisto vuosien takaa on tämä:

– Kun tulin mukaan ekaluokkalaisena vuonna 1999, kaikki kovimmat jätkät olivat partiossa, hän muistelee hymyssä suin.

Niittykärppien 50-vuotisjuhlia vietetään 6.5. kello 12 ”Aapin Areenalla” Vanhan Limingan museoalueella. Juhla alkaa sanajumalanpalveluksella. Partiohenkisessä juhlassa juhlapuheen pitää Veikko ”Veke” Pehkonen. Lopuksi otetaan yhteiskuva lippukunnasta ja tarjotaan kakkukahvit. Tilaisuudessa myydään Viimesen päälle timangi, LNK -kirjaa hintaan 30 euroa (varaa tasaraha!). Aktiiviniittykärpät kokoontuvat seurakuntatalolla klo 11.15 ja marssivat yhdessä Areenalle.

Anna palautetta jutusta tai lähetä terveiset haastelluille täällä.

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Limingan seurakunta Lumijoen seurakunta