Kuva: Oulunsalolaisessa Uusi Ääni -kuorossa laulavat Kaisu ja Jorma Ainassaari
Kaisu ja Jorma Ainassaari kertovat harjoittelevansa Uusi Ääni -kuoron ohjelmistoa myös kotona.

Uusi Ääni on yhteinen juttu

16.5.18

Oulunsalolaisille Ainassaarille kuorolaulu tarjoaa sopivasti haastetta ja rentoutumista.


Elsi Salovaara Elsi Salovaara

Torstai-iltaisin Kaisu ja Jorma Ainassaarella on yhteinen meno. Silloin ovat oulunsalolaisen Uusi Ääni -kuoron harjoitukset.

Molemmat koettavat järjestellä työnsä niin, että pääsevät paikalle. Ohjelmistoalan yritystä luotsaavan Jorman työ sisältää paljon matkustamista ja yliopisto-opettajana työskentelevällä Kaisulla on iltamenoja.

– Toisinaan tulemme samalla autolla, toisinaan taas näemme vasta harjoituksissa ja tuumaamme, että onpa kiva nähdä sinuakin, Kaisu naurahtaa.

Kuoro harjoittelee Oulunsalon yhteisötalolla, entisessä kunnanvaltuuston kokoussalissa.

– Siellä on hyvä akustiikka, he kehuvat.

Miesääniä mahtuisi mukaan enemmänkin

Ensiksi lauluryhmään tuli mukaan Kaisu heti sen perustamisvaiheessa kymmenen vuotta sitten. Sitä ennen hän oli laulanut seurakunnan gospelmessuryhmässä.

Jormalla on paljon musiikillisia virityksiä, sillä hän laulaa muun muassa Owla Sala -mieskvartetissa, Pohjan Laulussa sekä soittaa 60–90-lukujen poppia esittävässä bändissä.

– Tulin mukaan Uuteen Ääneen, koska tänne tarvittiin miesääniä. Sitä ennen olimme kvartetin kanssa esiintyneet yhdessä Uuden Äänen kanssa, kertoo ykköstenoriääntä laulava Jorma.

Miesääniä kaivattaisiin yhä lisää. Ideaali olisi, että joka äänialassa olisi vähintään neljä laulajaa.

– Sikälihän tämä on nyt haasteellista, että olen yksin omassa äänilajissani, Jorma kertoo.

– Meillä ei ole särkymävaraa, ykkössopraanoa laulava Kaisu vahvistaa.

Kuoroon on jatkuva haku päällä. Laulukokeessa pärjäämisen lisäksi tulijoiden tulisi osata lukea nuotteja.

Kuoro tarjoaa sopivasti haastetta

Jorma on tätä nykyä myös kuoron toimintaa tukevan yhdistyksen puheenjohtaja. Yhdistys vastaa käytännön järjestelyistä, jotta kuoronjohtajana toimiva Oulunsalon seurakunnan kanttori saa keskittyä taiteelliseen puoleen.

Kuoron perusti Taru Pisto, jonka jälkeen puikkoihin tarttui Pirjo Mäntyvaara. Nykyisin kuoroa johtaa vt. kanttori Anna Kälkäjä.

– Aikanaan kuoro perustettiin aikuisten lauluryhmäksi, joka profiloituu laajemmalle skaalalle kuin pelkästään kirkkomusiikkiin, Jorma kertoo.

Ainassaaret ovat tyytyväisiä siihen, että kuoronjohtajat ovat olleet vaativia. He eivät ole tulleet vain lauleskelemaan, vaan haluavat kehittyä laulajina.

Kymmenen vuoden aikana Uusi Ääni on ollut mukana erilaisissa projekteissa, kuten Suomalaisessa messussa ja valtakunnallisten kanttoripäivien suurkuorossa esittämässä Juha Piston teosta Pohjoinen messu, Missa Borealis. Lisäksi kuoron repertuaariin kuuluu mm. gospelia, isänmaallisia lauluja ja perinteistä kirkkomusiikkia.

– Ohjelmistossa meillä on yhteensä kolmisensataa kappaletta, he kertovat.

Haaveissa on toinen levy

Laajasta repertuaarista oli hyötyä viime kesänä, jolloin Uusi Ääni kävi esiintymismatkalla Englannissa.

Reissun aikana he avustivat paikallisessa jumalanpalveluksessa ja pitivät kaksi Suomi 100 -teemaista konserttia, jossa esitettiin niin Jean Sibeliusta, negrospirituaaleja kuin John Rutterin kirkkomusiikkia.

– Suunnilleen puolet ohjelmistosta oli englanniksi. Huomasimme, että yleisö selkeästi ilahtui tutuista lauluista.

Kolme vuotta sitten kuoro julkaisi levyn Balsamia. Aivan kuten ulkomailla konsertointiin, myös levyttämiseen kuorolla olisi kiinnostusta jatkossakin.

– Jotain on jo työn alla, mutta lopputulos on nähtävissä ja kuultavissa vasta ensi vuoden puolella, he uskovat.

Seuraava esiintyminen sen sijaan on jo nurkan takana. Sunnuntaina 27.5. kello 18 Oulunsalon kirkossa kuullaan Uuden Äänen kevätkonsertti Terve Pohjolan maa. Kesän tulosta riemuitsevan konsertin jälkeen tarjolla on iltapala ja messu.

 

Ohjelmistossa meillä on yhteensä kolmisensataa kappaletta.

Kaisu ja Jorma Ainassaari

Anna palautetta jutusta täällä

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Oulunsalon seurakunta