Kuva: Ari Mattila suntio
Ari Mattila toimi aiemmin suntiona Iin ja Simon seurakunnissa.

Toisella työuralla

15.6.18

Ari Mattilalla on takana kaksi kuukautta suntiontöitä Tyrnävällä.


Minna Kolistaja Mikael Lehtimäki

Liki 20 vuotta Ari Mattila kulki Iistä Kempeleeseen, kunnes työ elektroniikkateollisuudessa vaihtui vuonna 2014 suntion opintoihin. Huhtikuussa Mattila aloitti suntiona Tyrnävän seurakunnassa.

– Aiemmin tein sisä- ja toimistotöitä. Tämä työ on aivan toisenlaista, itsenäisempää ja vapaampaa. Toki työviikkoja rytmittävät tietyt asiat: sunnuntai on lähes aina työpäivä. Jumalanpalvelusten lisäksi viikonloppuun osuu kirkollisiin toimituksiin kuten hautaan siunaamisiin, kasteisiin tai avioliittoon vihkimisiin liittyviä tehtäviä.

Arkivapaa osuu yleensä maanantaille ja tiistaille. Keskiviikosta perjantaihin hän hoitaa erilaisia juoksevia asioita: hautaamisiin liittyviä asioita, kiinteistöihin liittyviä korjaamisia, kuljettamistehtäviä, talonmiehen hommia…

– Lauantait ja sunnuntait teen sitten töitä tumma puku päällä.

Suntion työhön kuuluu paljon seurakunnan tilojen valmistelua esimerkiksi jumalanpalveluksia ja kirkollisia toimituksia varten. Tärkeä osa työtä on myös ihmisten kohtaaminen.

– Esimerkiksi hautaan siunaaminen on omaisille aina ainutkertainen tapahtuma. Minulle on tärkeää, että heille jää siitä hyvä muisto.

Iso osa suntion työtä – esimerkiksi juuri tilaisuuksien valmistelu etukäteen – tapahtuu seurakuntalaisten näkymättömissä.

– Suntio on kirkonpalvelija, toimitusten mahdollistaja. On suntiosta itsestään sekä seurakunnan käytännöistä kiinni, millainen rooli hänellä on esimerkiksi kirkollisissa toimituksissa.

Virkanimike Tyrnävän seurakunnassa on seurakuntamestari.

– Koen, että seurakuntamestarin virka pitää sisällään suntion tehtävät. Suntion työt tapahtuvat kirkossa, muut tehtävät esimerkiksi kiinteistöpuolella ovat seurakuntamestarin työsarkaa.

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Tyrnävän seurakunta