Kuva: Kiviniemi Notre Damessa

Urkutaituri konsertoi pohjoisessa

28.6.18

Kalevi Kiviniemi konsertoi heinäkuun ensimmäisellä viikolla Haukiputaalla ja Limingassa.


Elsi Salovaara Kari Kiviniemi

Urkumaestro Kalevi Kiviniemi täyttää 60 vuotta ja kiertää sen kunniaksi ahkerasti myös kotimaassaan.

Kansainvälisestä urastaan huolimatta Kiviniemi pitääkin yhtä suuressa arvossa kaikkia konserttipaikkakuntia.

– Liminka tai Pariisi – samalla vakavuudella on urkupenkille istuuduttava, hän on todennut.

Rauhan Tervehdyksen levikkialueella Kiviniemi esiintyy ensi viikolla kahteen otteeseen: keskiviikkona 4.7. Limingassa otsikolla J.S. Bach ja muita mestareita sekä torstaina 5.7. Haukiputaalla Kesäillan sävelhartaudessa. Heti viikon alusta Kiviniemeä kuullaan 2.7. Taivalkoskella ja 3.7. Pudasjärvellä.

Näille korkeuksille hän tulee aina mielellään, sillä Jalasjärveltä lähtöisin olevan urkumaestron sukua asuu Oulun seudulla.

Suomeen suoraan Keski-Euroopasta

Parhaillaan Kalevi Kiviniemi on Saksan ja Serbian kiertueella. Hän on konsertoinut Saksassa yli neljännesvuosisadan. Ensimmäinen esiintyminen oli Garmishc-Partenkirchenissä 26 vuotta sitten.

– Kiviniemi konsertoi siellä myös tällä kiertueella, kertoo Kirsi Kiviharju, urkutaiteilijan manageri.

Serbian urkufestivaalilla Kiviniemi pääsee konsertoinnin lisäksi myös luennoimaan.

Ennen Limingan konserttia Kalevi Kiviniemi on yleisön tavattavissa. Hän kertoo silloin konsertin ohjelmasta konsertin ja urkutaiteesta. Yleisö voi myös esittää kysymyksiä taiteilijalle.

Edellisen kerran urkumaestro tapasi yleisöä toukokuun lopussa Grazin yliopistossa, joten ihan jokapäiväistä tällainen ei mahdollisuus ei ole.

Juhlakiertueen jälkeen tulossa on lahjakirja

Haukiputaan konsertissa Kiviniemen instrumenttina ovat 50-vuotisjuhlaansa viettävät urut.

Suomalaisista uruista Kiviniemi listaa suosikeikseen Tampereen, Lapuan ja Oulun tuomiokirkkojen urut sekä Keski-Porin kirkon urut. Ne kaikki ovat vanhempia, romanttisen tyylin soittimia.

– Ulkomailla Pariisin Notre Damen sekä St. Sulpicen kirkon urut ovat Kiviniemen henkistä näkemystä lähinnä olevat urut, Kirsi Kiviharju kertoo.

Juhlavuosikiertueen jälkeen Kiviniemi jatkaa kirjaprojektia yhdessä kirjailija Pekka Hakon kanssa.

– Kirjan työnimi on Urkukosmos ja se käsittelee lähinnä urkujen historiaa tuoden esiin useita detaljeja, joista harva aiemmin on tietoinen, Kiviharju vinkkaa.

Kirjaa on tehty jo puolen vuoden ajan ja teko jatkuu. Kiviharjun mukaan siinä mennään urkumaestron nuoruuden jalkapallohistorian kautta nykyhetkeen. Kirja ei tule myyntikirjaksi, vaan on lähinnä lahjakirja.

Kalevi Kiviniemi on tehnyt yli 160 levytystä ja saanut lukuisia levypalkintoja ja muun muassa Valtion säveltaiteen palkinnon. Hänen levytyksiään on myynnissä käteismaksulla myös konserttien yhteydessä.

Liminka tai Pariisi – samalla vakavuudella on urkupenkille istuuduttava.

Kalevi Kiviniemi

Anna palautetta jutusta täällä

 

Lue lisää aiheesta:

Haukiputaan seurakunta Ihmiset ja elämä Limingan seurakunta