Kuva: Oulun rauhanyhdistys on päävastuussa vuoden 2018 Suviseuroista Muhoksella. Kuvassa järjestelyistä vastaavan päätoimikunnan jäseniä.
Muhoksen Suviseurojen päätoimikunnan jäsenet Mikko Karjula, Timo Aho, Juha Alanko, Arto Kivioja, Piia Haapsaari ja Seppo Puroila lähtevät Äänekosken Suviseuroille oppiin.

Valmiina vastuuseen

26.6.18

Ensi vuonna Suviseurat ovat Muhoksella. Päävastuu järjestelyistä on Oulun rauhanyhdistyksellä, josta lähtee tällä viikolla Äänekosken Suviseuroille iso porukka ottamaan oppia.


Elsi Salovaara Elsi Salovaara

Kesäkuun viimeisenä viikonloppuna Äänekoskella pidetään Suviseurat, jonne odotetaan noin 74 000 kävijää.

Vuoden päästä massatapahtuma saapuu Muhokselle, jolloin päävastuu järjestelyistä on Oulun rauhanyhdistyksellä.

– Tavoitteena on vastuullinen yleisötapahtuma, joka on turvallinen, terveellinen ja taloudellinen, luonnehtii Muhoksen Suviseurojen päätoimikunnan puheenjohtaja Timo Aho.

Oulun rauhanyhdistyksen lisäksi järjestelyissä ovat mukana myös Pateniemen, Madekosken, Pikkaralan, Muhoksen, Laitasaaren, Utajärven ja Juorkunan rauhanyhdistykset.

Talkoolaisia on valmiina liki 800

Oulun rauhanyhdistys on ollut viimeksi päävastuussa vuonna 1966 pidetyistä Suviseuroista. Silloin väki kokoontui Heinäpäähän kaupunkiseuroihin.

Seura- ja viestintäosaston puheenjohtaja Juha Alanko oli silloin 9-vuotias.

– Muistan, että söimme Nuottasaaren koululla.

– Ja minä muistan Oulun hajun, lisää naurahtaen järjestelyosaston puheenjohtajana toimiva Arto Kivioja.

Vanhoillislestadiolaisuudelle ominaista talkoohenkeä kuvastaa se, että vastuukantajat päätoimikuntaan löytyivät lyhyessä ajassa ja myös erilaisiin toimikuntiin on väkeä riittänyt. Vastuuhenkilöitä on yhteensä noin 800.

– Ihmiset ovat motivoituneita. Purkutalkoisiin osallistuvien nuorten määrä on yllättänyt positiivisesti, kertoo viestintätoimikuntaa vetävä Piia Haapsaari.

Monelle osallistuminen näin suuren tapahtuman järjestämiseen on kerran elämässä -tyyppinen kokemus, hän pohtii.

Oppia on haettu myös keittiöstä

Muhoksen suviseurojen järjestäjät pääsivät tutustumaan järjestelyihin jo viime kesänä Porin suviseuroissa ja osa oli seuraamassa Tornion järjestelyjä parisen vuotta sitten.

Myös Äänekosken juhlilta haetaan kokemusta ja näkemystä Muhoksen seuroja varten.

– Minä olin Tornion suviseuroissa mukana keittiön ruoanvalmistuksessa. Sellaista tällainen insinöörismies pääsee harvemmin kokemaan, kertoo Arto Kivioja.

Äänekoskella on 14 000 eripituista työvuoroa seurojen aikana. Muhoksen Suviseurojen järjestäjillä päätehtävänä on siellä suviseurarakenteiden purku, pakkaus ja kuljetus ennalta sovittuihin paikkoihin.

– Aluetta rakennetaan useampi kuukausi, mutta purku tehdään muutamassa päivässä, purkupäällikkö Seppo Puroila kertoo.

Työturvallisuudesta vastaavan Puroilan mukaan öisin ei työskennellä, mutta muutoin purkuporukka tekee pitkää päivää.

Tavarat pakataan kontteihin, joita riittää 30 rekkalastilliseen. Sama ryhmä rakentaa Suviseurat ensi keväänä Muhoksen kentälle.

Muhoslaisille luvassa lisätietoa syksyllä

Muhoksen suviseurakenttää on Matokorventien alueella noin 220 hehtaaria. Samalla paikalla pidettiin Suviseurat myös vuonna 2003.

– Sopimukset maanomistajien ja tiehoitokuntien kanssa on solmittu myönteisessä hengessä, Timo Aho kertoo.

Suviseuroille ovat joka vuosi tervetulleita myös paikalliset asukkaat.

– Linja-autoja tulee kulkemaan nonstoppina Oulusta, Äänekoskella seurakentän siivouksesta vastaava Mikko Karjula vinkkaa.

Tulevana syksynä järjestäjät pitävät infotilaisuuden seura-alueen lähistön asukkaille Muhoksella. Silloin ollaan kesän juhlien jälkeen taas hieman viisaampia.

Suviseuroja vietetään Äänekoskella 29.6–2.7.

 

Purkutalkoisiin osallistuvien nuorten määrä on yllättänyt positiivisesti.

Piia Haapsaari

Anna palautetta jutusta täällä

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Seurakunnat