Eläkää rauhassa kaikkien kanssa

6.7.18

"Älkää maksako kenellekään pahaa pahalla, vaan pyrkikää siihen, mikä on hyvää kaikkien silmissä. Jos on mahdollista ja jos teistä riippuu, eläkää rauhassa kaikkien kanssa." Tällaisia elämänohjeita antavat tämän sunnuntain raamatuntekstit.


Kaisa Kariranta, pastori

Jeesuksen antama rakkauden laki saa tunnontarkan ihmisen solmuun. Sillä tunnontarkka yrittää. Hän haluaa olla hyvä. On mahdollista rukoilla parjaajien puolesta. Posken kääntö sujuu yhdellä pään käännöllä. Siunauksen sanat tunnontarkka sanoo yhtä lailla kiroajalle kuin vastauksena siunaukseen.

Tunnontarkan ihmisen saa solmuun se, kuinka laajalle Jeesuksen antama rakkauden laki ulottuu. Ei posken kääntämisessä nimittäin puhuta vain konkreettisesta kasvojen puolen vaihdoksesta. Siinä puhutaan järkkymättömän lujasta luottamuksesta hyvän voittoon.

Rakkauden laki sanoo hylätyksi tulleelle, että sydämen suojeleminen ei ole ratkaisu, vaan uskallus rakastaa uudelleen. Tylyyteen törmännyttä se kehottaa unohtamaan katkeroitumisen.

Moneen kertaan pettynyttä se pyytää uskomaan vielä uudestaan.

Rakkauden laki vierastaa mustavalkoisia luokitteluja ja käskee kääntämään toisenkin pehmeän posken elämää kohti.

Tunnontarkka ihminen lannistuu. Ei tuollaiseen pysty kukaan, paitsi ehkä hän, joka on sekä ihminen ja Jumala. Mitä sellaisella lailla tekee, jota ei voi edes noudattaa?

Hiki otsalla hyvään pyrkivä ei ponnistellessaan huomaa, että lain lisäksi Jeesus puhuu rakkaudesta, jolla Jumala rakastaa. Jumala ei suojaa sydäntään, vaikka tulee hylätyksi. Hän ei katkeroidu. Hän uskoo ja toivoo aina uudelleen.

Jumala kääntää toisen pehmeän poskensa tunnontarkkaa kohti ja sanoo: sinä riität.

Anna palautetta hartaudesta täällä

Lue lisää aiheesta:

Kirkko ja usko Näkemyksiä