Kuva: Hattu ja halauspäivää vietettiin 16.7. Oulunsalon Pysäkillä
Kaikille halukkaille riitti hattuja ja halauksia. Iloinen tunnelma toi hymyn kasvoille. Ihan kaikki osallistujat eivät yhteiskuvaan ehtineet, mutta suurin osa kuitenkin.

Halauksessa on taikaa

24.7.18

Oulunsalon Pysäkin Terveyspointissa tarjotaan tukea ja tietoa. Helteinen Hattu ja Halaus -päivä houkutti tuvan täyteen väkeä.


Antti Karvonen Elsi Salovaara

Harvoin saa toimittaja niin lämmintä vastaanottoa kuin Hattu ja Halaus -tapahtumassa Oulunsalossa.

Tilaisuuden nimen mukaisesti yksi järjestäjistä, Annikki Lämsä, antaa allekirjoittaneelle ovella kunnon rutistuksen. Hattujakin on tarjolla, mutta sellainen löytyy omasta takaa.

Ulkona paahtava helle ei menoa haittaa, vaan salin täyttää iloinen porina. Tarjolla on sekä suolaista että makeaa, kahvia ja mehua. Tarjoilun kruunaavat tuoreet mansikat ja jäätelö.

– Tunnelma näin kesällä on selvästi pirskahtelevampi, paikalle saapunut Sisko Virtanen tietää kertoa.

 

Koskettaminen on osa hyvinvointia

Oulunsalon seurakunnan Pysäkki-tilassa järjestettävä tilaisuus on osa Punaisen Ristin Terveyspointti-toimintaa, jossa vapaaehtoiset terveysalan ammattilaiset tarjoavat maksutonta hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen liittyvää ohjausta.

Hattu ja Halaus -teeman mukaisesti tällä kertaa puhutaan kosketuksen tärkeydestä ihmisen hyvinvoinnille.

– Se on hyvinvoinnille äärimmäisen tärkeää. Kosketus on ihmiselle fysiologinen, sosiaalinen ja psyykkinen tarve. Se inspiroi, tuo iloa ja myötätuntoa, lohduttaa sekä vähentää yksinäisyyttä, Annikki Lämsä sanoo.

Hän muistuttaa, että halaaminen on hyvin kulttuurisidonnainen ja toisaalta hyvin tunneherkkä yksilön kannalta. Jokaisen intiimisuojarajaa tulee myös kunnioittaa.

Lämsä on yksi Terveyspointin vapaaehtoisista. Hänellä on takanaan pitkä ura terveysalan opettajana.

– Terveyspointissa toimii kymmenen monipuolisen koulutuksen ja työkokemuksen omaavaa eläkkeellä olevaa terveysalan ammattilaista, hän kertoo.

 

Vastaanotto on sydämellinen

Suurin osa paikalle saapuneista on Terveyspointin vanhoja kävijöitä. Monelle maanantaisin järjestettävä tilaisuus on muodostunut tärkeäksi. Yhdessä on jaettu suruja ja lohdutettu toisia.

– Kävin täällä aiemmin mieheni kanssa, mutta hän menehtyi muutama kuukausi sitten. Tämä on ollut minulle todellinen henkireikä, vastaanotto täällä on ollut aivan ihana, Anja Hiltunen sanoo.

Hiltusen mukaan halaaminen ja koskettaminen tulevat hänelle luonnostaan.

– Meillä kotona halattiin paljon. Isä ei suostunut lähtemään töihin, ennen kuin oli halannut kaikki.

 

Myös miesten kannattaa halata

Vaikka tapahtuman kävijäkunta on naispainotteinen, on aktiivikävijöiden joukossa myös miehiä.

Yksi heistä on Jorma Uusi-Illikainen. Hänen mielestään halaamisella on selkeitä hyötyjä, joita jokaisen kannattaa vaalia.

– Suomalainen mies on laiska halaamaan. Halaus kuitenkin lähentää ihmissuhteita ja ylläpitää ystävyyttä. Siinä on taikaa joka kannattaa säilyttää.

Hattu ja Halaus -tapahtuma järjestettiin toisen kerran, ensimmäinen oli viime kesänä. Terveyspointin vapaaehtoinen senioriopettaja Eila Kähkönen on ilahtunut, että paikalla on niin paljon väkeä.

– Järjestämme Terveyspointissa yksilö- ja ryhmätapaamisten lisäksi kerran kuussa erilaisia tietoiskuja. Aiheita ovat muun muassa tapaturmien torjunta, muistitreenaus ja aivojen toiminta sekä ikäihmisten ravitsemus, Kähkönen kertoo.

 

Punaisen Ristin Terveyspointti järjestetään Pysäkki-tilassa Oulunsalon kunnantalolla kesällä vielä maanantaina 30.7., 13.8. ja 27.8. klo 11. Syyskuusta alkaen Terveyspointti on joka maanantai.

Kosketus on hyvinvoinnille äärimmäisen tärkeää.

Annikki Lämsä

 

Kerro kokemuksesi, kysy ja kommentoi juttua!

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Oulunsalon seurakunta