Kuva: Leena Vuolteenaho on saanut nuorten parissa työskennellessä paljon hyvää työkokemusta.
Kivijalka on tärkeä paikka nuorille, Leena Vuolteenaho sanoo.

Kivijalassa kaikilla on kivaa

25.7.18

Nuorisokahvilaa aivan Oulun keskustassa on pidetty tänä vuonna auki myös kesällä.


Antti Karvonen Antti Karvonen

Vanhassa Pappilassa sijaitseva nuorisokahvila Kivijalka on ollut tänä vuonna auki myös kesäkävijöille. Mukavaa ajanvietettä ja puuhaa tarjoava konsepti on ollut niin suosittu, että iltamia päätettiin järjestää ympärivuotisesti.

– Seuraamme nyt mikä tarve kahvilalle on näin kesällä, ja päätämme sitten ensi vuodesta, erikoisnuorisotyöntekijä Taavi Aalto sanoo.

Yksi selkeä kohderyhmä ovat olleet rippikoulua varten merkintöjä hakevat kävijät. Muutamalle mattimyöhäiselle nuorisokahvila on ollut merkintöjen suhteen pelastus.

– Moni on soittanut viime tingassa, että saako täältä merkintöjä. Koska rippikouluja on koko kesän, voi olla että kävijöitä riittää.

 

Tarjontaa löytyy joka makuun

Kahvilan tarkoitus on tarjota nuorille paikka jossa he saavat olla oma itsensä, heillä on mahdollisuus löytää seuraa sekä mukavaa tekemistä.

Erilaisia pelejä löytyy aina biljardista ilmakiekkoon ja lautapeleistä pöytäfutikseen. Kivijalassa ei sorsita ketään.

– Täällä hyväksytään kaikenlaiset ihmiset, Aalto sanoo.

Pelien lomassa voi juoda kahvit ja napostella pientä purtavaa. Jos oikein innostuu, on keittiössä myös mahdollista laittaa ruokaa tai leipoa. Askartelukaan ei ole kielletty.

– Videotykki meiltä löytyy myös, jos leffojen katsominen kiinnostaa, Aalto kertoo.

 

Kahvila on tärkeä monelle

Aallon apuna kahvilanpitäjänä on ollut vapaaehtoisten lisäksi Leena Vuolteenaho, joka aloitti työkokeilun Kivijalassa keväällä.

Alun perin englantia yliopistossa opiskellut Vuolteenaho päätyi vaihtamaan alaa, ja aloittaa opiskelut Diakonia-ammattikorkeakoulussa ensi syksynä.

Pitkään seurakunnan toiminnassa mukana ollut Vuolteenaho on toiminut niin isosena, pyhäkouluohjaajana kuin yökahvilan valvojanakin. Nuorisokahvilan pyörittäminen on ollut mieluisaa puuhaa.

– Tämä on ollut tosi mahtavaa, olen tykännyt paljon. Täällä ollessa olen saanut todella monipuolisen kuvan nuorisosta. Työkaverit ovat kivoja. Myös tulevia opintoja ajatellen olen saanut hyvää kokemusta, Vuolteenaho kertoo.

Hänen mukaansa Kivijalka on tärkeä paikka nuorille.

– Se että kahvilaa pidetään, on selvästi iso asia monelle.

 

Vieraita tullut monesta suunnasta

Kahvilassa nuorilla on mahdollisuus keskustella ohjaajien kanssa mieltä painavista asioista, jos sille ilmenee tarvetta. Joillekin iltama on ollut oiva tilaisuus vieroittautua hetkeksi puhelimesta.

– Täällä on mahdollisuus rauhoittumiseen, sillä maan alla ei ole kenttää. Mielestäni se on erittäin hyvä asia, osa nuorista on todella koukussa laitteisiin, Aalto toteaa.

Pakottavassa tarpeessa puhelimen ja netin käyttö kuitenkin onnistuu oven läheisyydessä. Netin puute ei ole suosiota haitannut, sillä ainakin keväällä kävijöitä on riittänyt hyvin. Vieraita on saatu myös muiden seurakuntien alueilta.

– Keskimäärin täällä on ollut seitsemäntoista henkeä. Ihmisiä on tullut pitkienkin matkojen takaa, koska ovat viihtyneet niin hyvin.

 

Täällä hyväksytään kaikenlaiset ihmiset.

Taavi Aalto

Anna palautetta jutusta

 

Lue lisää aiheesta:

Oulun tuomiokirkkoseurakunta