Lupauksia onnesta

11.7.18

Häät ovat juhlista iloisimpia, juhlitaanhan niissä rakkautta. Julkinen sitoumus toiseen ihmiseen luo perheen, kirjoittaa Elsi Salovaara.


Elsi Salovaara Sanna Krook

Naimisiin mennessä rakastuneet lupaavat tukea toisiaan niin hyvinä kuin huonoina päivinä. Molemmat sitoutuvat pyrkimykseen luoda liitto, jossa molemmat ovat onnellisia.

Vaikka pariskunta olisi ollut yhdessä jo vuosia ja jakanut arjen iloineen ja suruineen, naimisiin menolla on suuri vaikutus. Se luo turvaa.

Julkinen sitoumus toiseen ihmiseen luo perheen. Väitän, että yhteinen asuntolaina ei sitä tarjoa, vaikka sellaista usein kuuleekin.

Toisin kuin tositelevisio-ohjelmat antavat ymmärtää, naimisiin menon ja häiden järjestämisen ei tarvitse olla aikaa vievä prosessi, joka vie hermot ja rahat parisuhteelle syntyvistä paineista puhumattakaan. Vihille pääsee helposti.

Papin ja kanttorin voi pyytää omalle takapihalle ja vannoa valat pienen lähipiirin edessä – tai vaikka sukujuhlien yllätysnumerona.

Vihkiminen voi tapahtua kirkossa, kotona, mökillä, laiturilla, kerhohuoneella – missä vaan, minne vain pappi ja kanttori ehjänä pääsevät.

Morsiamet voivat metsästää unelmiensa vihkipukua Oulussa Dom Second Handin tarjonnasta. Lainaaminen ei maksa mitään.

Kirkollisen vihkimisen jälkeen juhlat voi pitää seurakunnan tiloissa, paikkakunnasta riippuen joko ilmaiseksi tai ainakin hyvin huokealla. Ja kenen mielestä tarjoilujen pitäisi olla gourmet-tasoa? Maku lienee tärkeintä.

Jos haluaa yllättää, kaksistaan voi kävellä vihkihetkeen, josta löytyvät tarvittaessa todistajatkin. Kunhan esteettömyystodistus on hankittu, vihille menon suhteen koko maailma on avoin.

Seurakunnat ovat olemassa ihmisiä varten, palvelemassa ja rakastamassa.

Annetaan onnelle mahdollisuus – vielähän on kesääkin jäljellä.

Julkinen sitoumus toiseen ihmiseen luo perheen.

Elsi Salovaara

Anna palautetta pääkirjoituksesta täällä

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Näkemyksiä