Vanha kirkko elää muistoissa

25.7.18

Hailuodon kirkon palosta tulee 2.8. kuluneeksi 50 vuotta. Vuosipäivää huomioidaan muistohartaudella ja erityisellä ääniteoksella.


Teksti: Antti Karvonen . Kuvat: Kalevi Dahl .

Hailuodon vanhan kirkon palosta tulee kuluneeksi viisikymmentä vuotta elokuussa. Puolen vuosisadan takainen tapahtuma ei ole painunut unholaan, vaan elää yhä monen saarelaisen muistoissa.

Suomen vanhin käytössä ollut puukirkko rakennettiin vuonna 1620. Tyypiltään se oli tukipilarikirkko, joita rakennettiin paljon Pohjanmaalla 1600-luvulla. Kirkon seiniä koristivat Mikael Toppeliuksen maalaukset, jotka menetettiin palossa.

Palon tarkkaa syttymissyytä ei ole koskaan saatu varmistettua, mutta sen on epäilty alkaneen turistin heittämästä tupakannatsasta.

 

Tuli juoksi kuin orava

Palo sai alkunsa kellotapulista, josta se levisi koko kirkkoon. Koska saaressa ei ollut tuolloin omaa palokuntaa, saatiin apua odottaa mantereelta toista tuntia. Siinä vaiheessa kun paloautot saapuivat paikalle, ei kirkosta ollut jäljellä juuri mitään.

Hailuodon kirkkoherra Timo Juntusen mukaan moni aikalainen muistelee yhä kirkon paloa.

– Ihmisiä, jotka ovat silloin eläneet, on saaressa vielä aika paljon.

Osalle heistä dramaattinen tapahtuma on jäänyt elämään mieleen hyvinkin elävästi.

– Eräs mies kertoi kuinka tuli juoksi kuin orava, kuvaten sitä kuinka nopeasti palo levisi.

 

Useita kirkkoja on menetetty

Pohjois-Pohjanmaalla on palanut vuosisatojen saatossa lukuisia kirkkoja.

Muun muassa Kalajoella, Alavieskassa, ja Raahessa on menetetty kirkko tulipalon seurauksena. Oulun palo vuonna 1822 vei mukanaan myös Tuomiokirkon puiset rakenteet, jättäen jäljelle vain kiviset seinät.

Yksi epäonnisimpia tapauksia lienee kesäkuussa 1882 raivonnut ukkosmyrsky, jolloin paloivat yhdessä yössä sekä Oulunsalon että Lumijoen kirkot.

Tuhopoltoiltakaan ei ole säästytty. Tyrnävän kirkko joutui sellaisen uhriksi 1865. Tuoreimpana muistissa on Ylivieskan kirkon tuhopoltto pääsiäisenä 2016.

 

Menetys koskettaa ihmisiä

Hailuodon kirkosta saatiin palon nopeasta leviämisestä huolimatta pelastettua paljon arvoesineistöä.

Näihin kuuluvat muun muassa 1500-luvulta peräisin olevat apostolien patsaat, jotka ovat nähtävissä nykyisen kirkon aulassa. Myös kynttiläkruunuja ja Mikael Toppeliuksen maalaama saarnastuoli onnistuttiin pelastamaan.

Timo Juntusen mukaan kirkon arvo yhteisölle on suuri.

– Kirkko merkitsee kulttuurillisesti hyvin paljon, myös sellaisille ihmisille joilla ei ole suoraa yhteyttä seurakuntaan. Viimeisimpänä Ylivieskan kohdalla nähdään, kuinka paljon menetys koskettaa.

 

Vanhaa kirkkoa muistetaan eri tavoin

Hailuodon vanhasta kirkosta on arvoesineiden lisäksi jäljellä vain portaat ja kivijalka.

Kivijalan äärellä pidetään toisinaan myös jumalanpalveluksia sään niin salliessa. Palon 50-vuotispäivänä kivijalan ääressä pidetään muistohartaus.

Hailuodon musiikkipäivien yhteydessä kuullaan myös Timo Juntusen ja hailuotolaisen taiteilija Antye Greie-Ripatin luoma Vanha kirkko palaa -ääniteos, joka esitettiin ensimmäisen kerran vuonna 2012.

Juntusen kertomuksen ja Greie-Ripatin luoman äänimaailman avulla on mahdollista matkata vuoteen 1968, keskelle epätoivoista kirkon pelastusyritystä.

Juntusen mukaan ihmisten toiminta oli onnettomuuden sattuessa ihailtavaa.

– Tutkiessani historiaa olen todennut, että kirkon paloa oli mahdotonta estää. Ihmiset kuitenkin toimivat sankarillisesti ja oikein pelastamalla arvoesineitä ja estämällä palon leviämisen ympäristöön.

 

Vanhan kirkon muistohartaus pidetään to 2.8. klo 12 kivijalan äärellä. Vanha kirkko palaa -ääniteos kuullaan Hailuodon musiikkipäivien kirkkokonsertin yhteydessä samana iltana klo 19.

KORJAUS: Jutun lehtiversiossa väitettiin, että myös Merijärven kirkko olisi palanut. Kirkko kyllä syttyi tuleen 1973, mutta se saatiin sammutettua ja alkuperäinen kirkko on edelleen käytössä.

Ihmisten toiminta oli onnettomuuden sattuessa ihailtavaa.

Timo Juntunen

 

Onko sinulla muistoja Hailuodon vanhasta kirkosta ja jostain muusta palaneesta kirkosta?
Jaa kokemuksesi, kysy ja anna palautetta

Lue lisää aiheesta:

Hailuodon seurakunta