Kuva: Lehtileike RT 8.8.1968 Lumijoen kirkon uusien urkujen käyttöönottojuhlasta. Kuvituksena Lumijoen seurakunnan 100-vuotisjuhlan kuvakeräyksestä.
Rauhan Tervehdys uutisoi 8.8.1968 Lumijoen kirkossa pidetyistä uusien urkujen kunniaksi pidetyistä juhlallisuuksista. Samalla sivulla oli myös tuolloisen vakiomainostajan J.H. Pekurin kultasepänliikkeen mainos.

100-vuotisjuhliin etsitään kuvamuistoja

29.8.18

Lumijoen seurakuntapalstalla ollut pyyntö toimittaa vanhoja valokuvia seurakunnan marraskuussa 2018 pidettäviin juhliin innosti jutun kirjoittajaa.


Elsi Salovaara Rauhan Tervehdyksen arkisto

Halusin auttaa hankkeessa, ovathan vuodesta 1907 alkaen ilmestyneen Rauhan Tervehdyksen arkistot melkoinen aarreaitta lehden tilaajaseurakunnille.

Toimituksen kirjahyllystä löytyi vuosikerta 50 vuoden takaa. Siitä nappasin mukaan elokuulta 1968 selostuksen, jossa kerrottiin Lumijoen kirkon urkujen käyttöönottojuhlasta sekä kirkkoherra Esko Jaatisen läksiäistilaisuudesta.

Kuvaan oli päässyt myös takavasemmalta ikuistettu kirkkokuoro. Toisessa kuvassa Ylivieskaan kappalaiseksi siirtyvälle kirkkoherralle ojentavat muistamistaan Erkki Laurila ja Esko Sutela.

– Kaipaamme seurakunnan tiloissa ja tapahtumissa otettuja kuvia, kertoo diakonissa-seurakuntasihteeri Marjo Koski-Vähälä Lumijoen seurakunnasta kuullessaan Rauhan Tervehdyksen arkistojen aarteista sekä tekeillä olevasta lehtijutusta.

Myös seurakunnan arjesta kaivataan kuvia

Mikäli valokuvien keruussa haluaa kantaa kortensa kekoon, valokuvakansioita ja laatikoita läpikäydessä kannattaa muistaa, että kaikkien kuvien ei tarvitse suinkaan olla juhlista. Arkisemmat kuvat ovat yhtä toivottuja.

– Ensisijainen ajatus meillä on tehdä saamistamme kuvista kuvaesitys, joka pyörisi taustalla 100-vuotisjuhlassa. Jos kuvia saadaan paljon, voisimme tehdä näyttelynkin, Koski-Vähälä kertoo.

Hän vinkkaa, että myös henkilökuvat seurakunnan toimintoihin liittyvistä ihmisistä ovat tervetulleita. Juhlia vietetään marraskuussa 2018.

Seurakuntapalsta sadan vuoden takaa

Kansallisarkiston Oulun toimipisteessä, entisessä maakunta-arkistossa, pääsee tutustumaan myös kaikkein vanhimpiin Rauhan Tervehdyksen vuosikertoihin.

Jutun toinen, pienempi kuva, on liki sadan vuoden takaisesta lehdestä, 6. syyskuuta 1918 ilmestyneestä numerosta.

Tuolloin lehdessä ei ollut vielä valokuvia, mutta kuvien ottamiseen olisi epäilemättä ollut otollinen tilaisuus Lumijoen seurakunnan ilmoittamassa diakonaatti- ja elojuhlassa.

Löytyykö sinulta kaivatunlaisia otoksia? Kysy lisää niiden toimittamisesta ennen marraskuuta 2018 Lumijoen seurakunnasta: Marjo Koski-Vähälä, p. 045 6381 973 tai lumijoen.seurakunta@evl.fi.
Kommentoi ja anna palautetta jutusta täällä

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Lumijoen seurakunta