Kiimingin kurssilta tukea mielenterveysomaisille

30.8.18

Kiimingissä järjestetään syys–lokakuussa kolmen illan mittainen Omaisen ABC-kurssi mielenterveysomaisille.


Minna Kolistaja Pixabay

Kiimingin seurakunta ja mielen hyvinvointia tukeva yhdistys Hyvän mielen talo järjestävät kolme teemallista iltaa, jotka on suunnattu mielenterveyden ongelmista tai sairauksista kärsivien omaisille.

– Ensimmäisessä kokoontumisessa käydään läpi tunteita ja ajatuksia, joita läheisen sairastuminen herättää. Läheisen sairastuminen on kriisi myös omaiselle. Siksi kurssilla halutaan myös rohkaista omaisia puhumaan omista tunteistaan ja tuntemuksistaan, sanoo Hyvän mielen talon omaistyöntekijä Piia Saraspää.

– Toisessa illassa annetaan tietoa mielenterveysomaisen arjen ongelmatilanteisiin sekä esitellään hoitoon ohjausta ja sairastuneelle tarjolla olevia tukitoimia. Viimeisessä kokoontumisessa puhutaan omaisen jaksamisesta ja voimavaroista.

Kuhunkin iltaan sisältyy alustus, pieniä tehtäviä ja yhteistä keskustelua.

– Ketään ei tietenkään pakoteta esimerkiksi jakamaan tarinaansa muiden kanssa, mutta käytännössä kurssista saa enemmän irti olemalla itse aktiivisesti mukana.

Saraspää sanoo, että vaikka kokoontumiskerralla on mittaa kolme tuntia, se tuntuu usein loppuvan kesken: juteltavaa riittää, kun saa keskustella samassa elämäntilanteessa olevien kanssa.

– Vertaistuki on mielenterveysongelmaisen läheiselle iso asia. On tärkeä saada kokea, ettei ole asian kanssa yksin. Monesti kurssilla tavanneet jatkavat yhteydenpitoa keskenään vielä kurssin päätyttyä.

Mielenterveyden ongelmat ovat edelleen asioita, joita peitellään, mutta Saraspään nukaan suhtautuminen muuttuu koko ajan avarammaksi.

Jokainen meistä tietää jonkun, jolla on mielenterveysongelmia. Niitä on voinut olla suvussa, perheessä, työkaverilla, puolisolla, itsellä… Mutta edelleen on helpompi sanoa, että ”Tyttäreni joutui sairaalaan loukattuaan jalkansa” kuin että ”Tyttäreni joutui sairaalaan koska hän on psyykkisesti sairas”.

Mielen sairauksia saatetaan yhä hävetä. Voin kuitenkin 1990-luvulta saakka mielenterveyskuntoutujien ja omaisten kanssa toimineena sanoa, että suhtautuminen muuttuu koko ajan parempaan päin.

Miten voisin auttaa ihmistä, jonka lähipiirissä on mielenterveyden ongelmia?

– Ohjaamalla hänet jonnekin, missä hän saa puhua asiasta. Esimerkiksi Hyvän mielen talossa toimii lukuisia vapaaehtoisten vertaisten vetämiä ryhmiä.

– Mieltä voi purkaa myös kahdenkeskisissä keskusteluissa omaistyöntekijän kanssa. Terapiaa taikka akuutin kriisin hoitoa emme tarjoa, mutta keskusteluapua järjestyy melko nopeallakin aikataululla.

Kiimingissä pidettävälle Omaisen ABC-kurssille voi ilmoittautua 7.9. saakka.

– Osallistujia mahtuu 8–10. Jos kysyntää on enemmän, voimme järjestää toisen kurssin. Se on maksuton niin osallistujalle kuin seurakunnalle.

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kiimingin seurakunta Yleinen