Rauhan Tervehdyksen vt. päätoimittaja Rebekka Naatus

Lasten ei kuulu olla naimisissa

29.8.18

On tarpeen päivittää lakia, joka mahdollistaa sen, että kulttuuriset ja uskonnolliset syyt voivat ajaa lastenoikeuksien ohi.


Lapsi ei saa ajaa autoa, ostaa tupakan sytyttimiä tai äänestää eduskuntavaaleissa, mutta saattaa päästä naimisiin. Tälle omituiselle jäänteelle ollaan onneksi kaavailemassa loppua. Lapsen ei kuulu olla naimisissa.

Alaikäisten avioliittojen poikkeuslupien määrä ei ole Suomessa suuri, mutta kysymys on yhteiskunnan antamasta viestistä. On tarpeen päivittää lakia, joka mahdollistaa sen, että kulttuuriset ja uskonnolliset syyt voivat ajaa lastenoikeuksien ohi.

Jos asiassa vetää mutkat suoriksi, lapsiavioliitoissa on kyse elämäntavallisesta kontrollista.

Suomessa on yhteisöjä, joissa ainoastaan naimisissa olevien on sallittua olla raskaana ja joissa avoliittoa ei hyväksytä. On taatusti aivan mahdotonta arvioida papereita katsomalla, onko avioliittoon aikova alaikäinen todellakin tehnyt päätöksensä vapaasti. Ja sitä, onko alaikäinen menossa naimisiin yhteisöään miellyttääkseen, vaikka näennäisesti olisi tehnyt päätöksen itse?

Edellä mainitut kysymykset eivät tietenkään koske vain alaikäisiä, mutta Suomessa yli 18-vuotiaan katsotaan olevan riittävän kypsä ratkaisemaan muitakin vaikeita asioita.

Poikkeusluvan mahdollisuus puolestaan pitää sisällään monia ikäviä piiloviestejä.

Yhteisön on mahdollista yhteiskunnan siunauksella opettaa, että raskaana oleva tyttö on jollakin tavalla valmis avioliittoon tai että parisuhteessa olevien lasten on perusteltua mennä naimisiin.

Koska usein lapsiavioliittoja perustellaan uskonnollisilla syillä, on tärkeää, että kirkko on asettunut puolustaman lakimuutosta. Arkkipiispa Tapio Luoman viesti on kirkas: avioliitto ei ole lasten asia.

Alle 18-vuotiaiden avioliittojen kieltäminen on johdonmukainen ja tärkeä osa modernin yhteiskunnan lainsäädäntöä. On hienoa, että kirkko haluaa olla tässä kehityksessä lainsäätäjien tukena.

 

Lapsiavioliitoissa on kyse elämäntavallisesta kontrollista.

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko Näkemyksiä