Piispaehdokkaat Jukka Keskitalo (vas.), Jukka Hautala ja Niilo Pesonen olivat tentattavana keskiviikkona kauppakeskus Valkeassa. Tilaisuuden juonsivat tuomiorovasti Satu Saarinen ja toimittaja Arto Veräjänkorva. Viittomakielen tulkkeina olivat Ulla Aaltomaa (kuvassa) ja Sirpa Suomela.

Osa äänestäjistä vielä harkitsee kantaansa

8.8.18

Onkohan suosikkiehdokkaani sittenkään tarpeeksi maanläheinen? Tätä mietti kauppakeskus Valkeassa piispanvaalissa äänioikeutettu, mutta ei vielä oikeuttaan käyttänyt henkilö. Valkean paneeli keskiviikkoiltana keräsi runsaasti kiinnostuneita.


Riitta Hirvonen Riitta Hirvonen

Oulun hiippakunnan piispanvaalin ensimmäinen kierros (15.8.) on  lähellä. Siihen on aikaa tasan viikko.

Kun kauppakeskus Valkeassa järjestettiin tänä iltana vaalipaneeli, oli yleisön joukossa niitä äänioikeutettuja, jotka halusivat kuunnella ehdokkaiden vastauksia viimeiseen asti ennen omaa ratkaisuaan.

Yksi äänioikeutetuista tunnusti olevansa hyvinkin epävarma tällä hetkellä.  Hän kertoi pohtivansa, onko oma tähänastinen suosikki sittenkään riittävän maanläheinen piispan työhön.

– Tätä ominaisuutta tarvitaan, kun piispa tapaa ihmisiä. Ja juuri kohtaamisen taito on piispan työssä lopulta tärkeintä, hän pohti kuunnellessaan piispaehdokas Jukka Hautalaa, Jukka Keskitaloa ja Niilo Pesosta.

Piispanvaalissa on äänioikeutettuja noin 1130 henkilöä, puolet heistä on maallikoita, seurakunnan luottamushenkilöitä, ja puolet pappeja.

Ajankohtaisesta asiasta ensimmäinen kysymys

Piispaehdokkaita haastatteli Valkeassa toimittaja Arto Veräjänkorva Yle Oulusta ja tuomiorovasti Satu Saarinen Oulun tuomiokirkkoseurakunnasta.

Heti alkuunsa he laittoivat ehdokkaat koville esittämällä ajankohtaisen kysymyksen: Mitä mieltä Hautala, Keskitalo ja Pesonen ovat siitä, että Hel­sin­gin yli­opis­to on aloittamassa is­la­mi­lai­sen teo­lo­gian ope­tuk­sen teo­lo­gi­ses­sa tie­de­kun­nas­sa?

Kolmikosta Keskitalo arvioi kriittisesti sitä, että opetus järjestetään teologisessa tiedekunnassa. Hänen mielestään  se olisi  kuulunut  filosofiseen tiedekuntaan.

Ehdokkaiden mukaan alan koulutuksella halutaan syventää islamin ja nykypäivän muslimien elämän ymmärrystä, mikä on tärkeää.

Islamia opettavien henkilöiden on tärkeää olla hyvin koulutettuja, Keskitalo totesi.

Kun haastattelija kehotti piispaehdokkaita nostamaan käden pystyyn, jos heidän mielestään muslimilla ja kristityllä on sama Jumala, yhtään kättä ei noussut.

Alkupuolella paneelia ehdokkailta kysyttiin muun muassa, tuleeko kouluissa järjestää jatkossakin uskonnollisia päivänavauksia, miten huolestuneita he ovat kirkosta eroamisista ja siitä, että kastettaville lapsille on nykyään vaikeata löytää kummeja.

Tilaisuus kauppakeskuksessa kesti yli tunnin ja kysymyksiä oli runsaasti. Paneeli on katsottavissa jälkikäteen osoitteessa www.virtuaalikirkko.fi.

”Ihmisten kanssa pitää osata olla”

Vaikka yleisön joukossa oli runsaasti äänioikeutettuja ja kaikkien kolmen ehdokkaan tukiryhmäläisiä, kuunteli Hautalaa, Keskitaloa ja Pesosta myös moni sellainen, joka ei pääse vaikuttamaan vaalin lopputulokseen.

Vanhempi Hemmiksi esittäytynyt mieshenkilö piti piispan tärkeänä taitona kykyä tulla toimeen ihmisten ja erilaisten seurakuntien kanssa. Mielenkiintoinen persoona menee ihmisten sydämeen,  hän pohti.

Hemmi kertoi olevansa paikalla sattumalta eikä hän tiennyt piispanvaalista paljoakaan, sillä kesämökillä keskitytään muihin asioihin kuin uuden piispan valitsemiseen.

Kauppakeskuksessa paneelia seurasi myös muutamia kuulovammaisia, sillä keskustelu oli tulkattu viittomakielelle kokonaisuudessaan.

Mikäli kukaan piispaehdokkaista ei saa yli puolta äänistä elokuun äänestyskierroksella, järjestetään vielä vaalipaneeli kahdelle jäljellä olevalle ehdokkaalle 1. syyskuuta Utajärvellä hiippakunnallisten lähetysjuhlien yhteydessä.

Aiemmin on jo järjestetty viisi paneelia eri puolilla Oulun hiippakuntaa.

Mahdollinen toinen vaalikierros piispanvaalissa pidetään 3. syyskuuta