Kuva: Mikko Pyhtilä
Mikko Pyhtilä on kirjoittanut oikeudenmukaisuuteen liittyen kaksi kirjaa. Oulun hiippakunnan lähetysjuhlilla Utajärvellä hän puhuu aiheesta Reilusti ihminen – reilua kauppaa Tansaniassa ja Suomessa.

Reiluudesta tuli kiperä kysymys

28.8.18

Mikko Pyhtilä uskoo siihen, että itse kukin voi tehdä maapalloa reilummaksi.


Riitta Hirvonen Riitta Hirvonen

Vain ani harva on tainnut kasvaa aikuiseksi kuulematta riipaisevaa satua pienestä tulitikkutytöstä, joka palelee kylmissään kadulla. Tulitikun valossa tyttö näkee ihmeellisen kauniita asioita, kuten katetun pöydän täynnä ruokaa ja lämpöä hehkuvan rautakamiinan.

Kun tulitikku sammuu, näyt häipyvät. Tyttö kuolee kylmälle kadulle.

Satu on joskus myös totta

Tansaniassa lähetystyötä vuodesta 2007 tehneet Mikko Pyhtilä ja puoliso Pia ovat mukana Oulun hiippakunnan lähetysjuhlilla Utajärvellä tulevana viikonloppuna 31.8.–2.9. Utajärven juhlatunnus on Reilusti.

Aihe johdattaa kysymään, onko maapallo reilu paikka sen kaikille asukkaille eri kolkissa. Eikö elämä ole pikemminkin epäreilua kuin reilua yli miljardille köyhyydessä elävälle?

Mikko Pyhtilä vastaa kysymykseen H.C. Andersenin tarinalla tulitikkutytöstä. Kertomus tulee hänen mieleensä, kun Pyhtilä ajattelee köyhiä ihmisiä, jotka asuvat kehitysmaiden suurten kaupunkien liepeillä.

He tietävät, millaista hyvinvointia rikkaille kaupunkilaisille on tarjolla, mutta parempi hygienia, puhtaampi vesi, turvallinen asunto – saati elokuvateatterit tai supermarketit – eivät koske heitä. Kaupunkien laitamilla elävät ovat niistä osattomia.

Maalta kaupunkiin paremman elämän toivossa muuttaneiden joukossa on monia nykypäivän todellisia tulitikkutyttöjä. Kuilu köyhien ja rikkaiden välillä voi tehdä kyyniseksi: Mitä yksi ihminen voi lopultakaan tehdä, jotta reiluus lisääntyisi maailmassa?

– Kaikki se, mitä voidaan tehdä, kannattaa tehdä. Kun moni tekee vähän, lopputulos on paljon, Pyhtilä sanoo.

Hän muistelee mielellään vuosia 2000-luvun alkupuolella. Mikko Pyhtilä työskenteli tuolloin Utajärven seurakunnassa lähetyssihteeri-nuorisotyönohjaajana. Jotakuinkin kulovalkean tavoin niin kunta kuin seurakunta heräsi noina vuosina hyödyntämään omissa tarjoiluissaan Reilua kauppaa, esimerkiksi Reilun kaupan kahvia.

Ihmiset olivat toinen toisilleen onnellisuutta tuovaa pääomaa.

 

Mikä tuo lopulta onnellisuutta elämään?

Tällä hetkellä kotimaassa Suomen Lähetysseuran työtä tekevät Pyhtilät pohtivat Tansaniassa, olisiko mahdollista tulla toimeen vähemmällä. Mikä tuo onnellisuutta elämään?

– Ympärillämme tuntui olevan ihmisiä, joilla oli henkistä hyvää vaikka aineellisesti he omistivat vähemmän kuin me. He keskittyivät toisiin ihmisiin, heidän huomioimiseensa, heistä välittämiseen.

– Ihmiset olivat toinen toisilleen onnellisuutta tuovaa pääomaa. Ehkä me länsimaalaiset ajattelemme usein pikemminkin materian tuovan meille turvaa ja onnellisuutta.

Pyhtilät pyrkivät Tansaniassa tekemään sen, mitä voivat ihmisten auttamiseksi. Siitä yksi pieni arkinen esimerkki liittyy rikkinäisiin kenkiin. Kun perhe oli aiemmin tuonut kenkien korjausta varten hyvää liimaa Suomesta, ryhtyivätkin he korjauttamaan kenkänsä paikallisilla ihmisillä.

– Maailmoja ei tällaisella muuteta, mutta pienet pisarat tekevät meren. Korjaajat saavat korvauksen työstään.

Pyhtilät ovat lähetysjärjestön palveluksessa. Vievätkö he eteenpäin reilua sanomaa?

– Minä näen kirkon, joka pyrkii oikeudenmukaisuuteen. Se tekee työtä usein ääntä pitämättä. Oma kokemukseni on, että kristinuskoa arvostetaan maailmalla – myös niiden parissa, jotka eivät edusta mitään uskontoa.

– Samaan aikaan, kun Suomessa keskusteltiin, sopiiko Suvivirsi kouluihin, pyydettiin hiippakuntaamme Tansaniassa tekemään lähetystyötä, koska työmme parantaa ihmisoikeuksia. Kristillinen usko korostaa voimakkaasti jokaisen ihmisen arvoa.

Lahjaksi saatu armo on reilumpaa kuin se, että Jumalan hyväksymistä pitäisi ansaita omilla keinoilla, Pyhtilä lisää.

– Kirkon opetusta on tiivistetty ajatukseen: Jumala haluaa meiltä pelkästään uskoa, kaikki teot voimme suunnata lähimmäisiin.

Anna palautetta jutusta!

Lue lisää Oulun hiippakunnan lähetysjuhlista Utajärvellä

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Seurakunnat